Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kultura prehrane u Podravini : u potrazi za autentičnim podravskim jelima

Marija Mesarić
Nada Matijaško


Puni tekst: hrvatski pdf 3.298 Kb

str. 149-163

preuzimanja: 1.638

citiraj


Sažetak

Kultura prehrane u Podravini predmet je interesa različitih stručnjaka, institucija, gospodarstva i industrije koji su se bavili istraživanjem njezinih obilježja, prehrambenih navika, lokalno-regionalnih specifičnosti i kulinarskih tradicija koji su utjecali na njezino oblikovanje. Hrana kao kultura dinamičan je proces, koji odlikuje prihvaćanje različitih utjecaja i promjena u načinu proizvodnje,
pripreme i konzumacije. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća sve je prisutnija kao dio kulturne baštine, simbol identiteta podravske regije na lokalnim kulturno-turističkim manifestacijama, društvenim mrežama, web stranicama, u lokalnim medijima. Kao dio turističke ponude u ugostiteljstvu i promocije regionalne kuhinje u industriji, predmet je interesa stručnjaka različitih struka, gurmana i gastronoma koji ju predstavljaju kao lokalno-regionalne specijalitete, podravsku kulinarsku baštinu.

Ključne riječi

hrana; kultura; identitet; baština; autentično; turizam/industrija

Hrčak ID:

227348

URI

https://hrcak.srce.hr/227348

Datum izdavanja:

5.11.2013.

Posjeta: 2.011 *