Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Svi vi koji ne možete čitati standardni tisak, dobro došli u knjižnicu!

Karmen Krnčević orcid id orcid.org/0000-0002-1027-7463 ; Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
Marina Šimić ; Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik


Puni tekst: hrvatski pdf 68 Kb

str. 103-108

preuzimanja: 198

citiraj


Sažetak

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik nakon preseljenja u novi prostor u središtu grada u prosincu 2005. godine proširila je svoje usluge nabavom opreme i građe za slijepe i slabovidne osobe. Knjižnica je formirala zbirku knjiga na brajici te zvučnih knjiga snimljenih na CD-ima u MP3 i Daisy formatu. Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ naručila
je snimanje dviju knjiga značajnih za šibensku baštinu: U pohvalu od grada Šibenika i Stari Šibenik: kalama, skalama i butama autora Milivoja Zenića. Donacijom Nacionalnog parka „Krka“ nabavljen je jedan Daisy player, koji se posuđuje korisnicima.
Zvučne knjige predstavljaju veliku pomoć u čitanju i djeci disleksičarima. Knjižnica je pokrenula program R.E.A.D. u okviru kojeg djeca koja imaju poteškoće s čitanjem, individualno, jedan na jedan, čitaju psu, jer pas je taj koji ne ismijava, ne kritizira i nema nikakva očekivanja.
U suradnji sa Znanstvenom knjižnicom Zadar, koja je ustupila svojeg djelatnika, kolegu Denisa Rudića, osposobljen je član šibenske udruge slijepih i slabovidnih za rad na računalu za slijepe.
Knjižnica je izradila šest taktilnih slikovnica sa zagonetkama Aljoše Vukovića, priznatog šibenskog dječjeg pisca.

Ključne riječi

Gradska knjižnica Šibenik, slijepi i slabovidni korisnici, djeca s disleksijom

Hrčak ID:

227616

URI

https://hrcak.srce.hr/227616

Posjeta: 539 *