Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22210/strjez/48/2

SAMOPROCJENA IZGOVORA NEIZVORNIH GOVORNIKA HRVATSKOG JEZIKA

Ivančica Banković-Mandić orcid id orcid.org/0000-0003-2100-5225 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 348 Kb

str. 25-40

preuzimanja: 400

citiraj


Sažetak

Sociofonetska istraživanja pokazuju da su odstupanja u izgovoru u hrvatskom javnom govoru uglavnom lošije ocijenjena te da se uz odstupanja vežu negativne osobine ličnosti. U privatnoj komunikaciji veća je tolerancija na odstupanja. No, regionalni govor ne procjenjuje se u svim jezicima negativno.
U radu se želi pokazati mogu li se neizvorni govornici hrvatskog jezika prema samoprocjeni izgovora grupirati prema jezicima. Pretpostavka je da će govornici srodnih jezika s hrvatskim navesti manje varijabli odstupanja od govornika nesrodnih jezika.
Za istraživanje su prikupljena 73 upitnika samoprocjene izgovora hrvatskog na različitim jezičnim razinama prema ZEROJ-u. Ispitivale su se sljedeće varijable: intonacije, vokali, konsonanti i naglasci. Upitnik je bio otvorenog tipa pa su ispitanici mogli navesti još neke varijable koje nisu bile ponuđene. Ispitanici su na skali od 1 do 5 ocijenili svoj izgovor.
Rezultati istraživanja mogu biti smjernica u radu lektoru hrvatskog jezika kako bi govornik inojezičnog hrvatskog imao prihvatljiv izgovor sukladno razini poznavanja hrvatskog jezika.

Ključne riječi

samoprocjena, izgovor, inojezični hrvatski

Hrčak ID:

227759

URI

https://hrcak.srce.hr/227759

Posjeta: 796 *