Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Komunotarne aktivnosti u turizmu Europske zajednice

Ana Vizjak ; Hotelijerski fakultet Opatija, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 666 Kb

str. 287-294

preuzimanja: 190

citiraj


Sažetak

Europa se nalazi u samom vrhu receptivnih destinacija i najveće je emitivno područje turista. Europska zajednica najznačajnija je turistička zona u svjetskim okvirima. Turizam je u Europskoj zajednici jedna od najznačajnijih i najdinamičnijih gospodarskih grana. Ta propulzivna grana može dati i daje veliki doprinos u zapošljavanju nove radne snage i bržem razvitku nerazvijenih područja.
Da bi se sve to ostvarilo, u okviru Europske zajednice razvile su se brojne institucije za pružanje usluga turistima. Spomenute institucije pojavljuju se kao nositelji brojnih komunotarnih politika i ideja. Cilj je komunotarnih aktivnosti odabrati, poboljšati i razvijati komunotarni turizam.
Promet je u turizmu presudan činitelj stoga sve turističke zemlje ulažu velike napore da poboljšaju promet i prometne usluge. Sudionici u prometu izloženi su brojnim nezgodama i nesrećama na svome putovanju. Radi toga stoje im na izboru razna osiguranja, kako njih samih tako i njihove imovine.
Plaćanje tih usluga vrši se na razne načine, a Europska zajednica čini sve da turistima olakša i ubrza ta plaćanja.
Da bi turist stvarno dobio ono što je platio i da se cijene ne bi određivale prema želji davatelja usluge, stvorena je zakonska regulativa u svim turističkim zemljama koja štiti turista.
Unatoč velikom zalaganju Komisije za turizam u Europskoj zajednici, još uvijek ima dosta neriješenih pitanja u turizmu, a javljaju se i novi problemi, što dokazuje da je turizam živo tkivo koje stalno raste i širi se.

Ključne riječi

turizam; Europska zajednica; komunotarne aktivnosti

Hrčak ID:

228152

URI

https://hrcak.srce.hr/228152

Datum izdavanja:

1.12.1992.

Posjeta: 465 *