Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena zdravstvenog rizika izloženosti toksičnim elementima u mesu i mesnim proizvodima iz Hrvatske

Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia;
Marija Sedak orcid id orcid.org/0000-0001-6861-0436 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia;
Bruno Čalopek ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia;
Maja Đokić orcid id orcid.org/0000-0002-3071-6208 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 400 Kb

str. 513-521

preuzimanja: 205

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je određivanje koncentracija toksičnih metala arsena (As), kadmija (Cd) i olova (Pb), kao i aluminija (Al), kroma (Cr) i nikla (Ni) u mesu (svinjska i goveđa vratina) i mesnim proizvodima (meso s grahom, mesni doručak, pileća pašteta, šunka i svinjska kobasica) nabavljenih u trgovačkim lancima različitih hrvatskih gradova. Koncentracije elemenata analizirane su primjenom masene spektrometrije induktivno spregnute plazme (ICP-MS). Srednje koncentracije elemenata u mesu i mesnim proizvodima mjerene su u rasponu (μg/kg): Al 523-19179, As 2,25-5,63, Cd 2,02- 2,86, Cr 20,8-132,6, Ni 4,78-166,9, Pb 3,53- 7,49. Najveće srednje koncentracije elemenata određene su u: Al u pilećoj pašteti, As i Cd u šunki, Cr i Ni u mesu s grahom, Pb u svinjskoj kobasici. Sve izmjerene koncentracije Cd i Pb bile su ispod granica Europske komisije od 50 i 100 μg/kg. Ustvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju Al, As, Cr i Ni između mesa i mesnih proizvoda. Nije bilo značajnih razlika u koncentracijama Cd i Pb. Izračunata je dnevna (EDI) i tjedna (EWI) količina unesenih elemenata povezanih s
potrošnjom mesa i proizvoda. Određene koncentracije Al, As, Pb i Cd u mesu i mesnim proizvodima pridonijele su privremenim podnošljivim tjednim nivoima unosa (PTWI) i podnošljivom tjednom unosu (TWI) u rasponima (%): 1,13-43,5; 0,33-0,87; 0,32-0,68; 2-2,4. Također, koncentracije Cr i Ni izmjerene u mesu i mesnim proizvodima pridonijele su dopuštenim dnevnim vrijednostima izlaganja (PDE) u rasponima (%): 0,03- 0,17 i 0,003-0,18. Rezultati usporedbe s toksikološkim referentnim vrijednostima ne ukazuju na zabrinutost s obzirom na izloženost analiziranim elementima za potrošače koji često konzumiraju istražene vrste mesa i mesnih proizvoda. Izuzetak je sadržaj Cr, što može predstavljati problem s obzirom na vrijednosti ustvrđene nacionalnim zakonodavstvom. U ovom istraživanju ustvrđene su uglavnom niže koncentracije As, Al, Cd, Cr, Ni i Pb u mesu i mesnim proizvodima u usporedbi s dostupnim literaturnim podatcima u mesu i proizvodima iz drugih zemalja.

Ključne riječi

meso; mesni proizvodi; toksični elementi; procjena rizika; ICP-MS

Hrčak ID:

228312

URI

https://hrcak.srce.hr/228312

Datum izdavanja:

21.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 819 *