Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rasprostranjenost i kontrola bakterije Listeria monocytogenes u proizvodnji hrane

Maja Kiš orcid id orcid.org/0000-0002-4070-362X ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Sanja Furmeg ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Jadranka Sokolović ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Krunoslav Sokolić ; MM Mesna industrija d.o.o., Krašić, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 498 Kb

preuzimanja: 1.437

citiraj


Sažetak

Zbog svoje široke rasprostranjenosti i otpornosti na različite nepovoljne uvjete rasta i razvoja, bakterija L. monocytogenes smatrasejednimodnajznačajnijihpatogena prenosivih hranom. Tijekom naših istraživanja bakteriološkom pretragom L. monocytogenes dokazana je u 28 (2,48 %) od 1129 pretraženih uzoraka hrane i okoliša proizvodnih pogona. Izdvojena je iz 8 (3,48 %) uzoraka mesa i mesnih prerađevina, iz 4 (9,30 %) mlijeka i mliječnih prerađevina, iz 2 (9,52 %) uzorka povrća, voća i proizvoda od voća i povrća i iz 14 (1,68 %) uzoraka okoliša proizvodnih pogona. Svi izdvojeni izolati (28 izolata) i 14 bakterijskih kultura dostavljenih na potvrdu, nakon provedene identifikacije poraslih kolonija primarnim identifikacijskim testovima, potvrđeni su VITEK2 sustavom i real-time PCR metodom. U rutinskoj mikrobiološkoj analizi hrane za određivanje prisutnosti patogena koriste se priznati standardizirani protokoli uz propisane hranjive podloge. Prednosti primjene brzih metoda za identifikaciju L. monocytogenes kao što je real-time PCR metoda su dobivanje brzih i pouzdanih rezultata koji omogućuju subjektima u poslovanju s hranom brzu i učinkovitu reakciju u slučaju onečišćenja. Dobiveni rezultati našeg istraživanja pokazuju kako se molekularne metode poput real-time PCR-a mogu primjenjivati u analizi patogena iz različitih vrsta uzoraka.

Ključne riječi

Listeria monocytogenes; rasprostranjenost; hrana; real-time PCR

Hrčak ID:

228316

URI

https://hrcak.srce.hr/228316

Datum izdavanja:

21.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.195 *