Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba razrijeđivača za duboko smrzavanje sjemena nerasta temeljenih na dodatku žutanjka jajeta i sojinog lecitina

Pachara Pearodwong ; Faculty of Veterinary Science, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand
Junpen Suwimonteerabutr ; Faculty of Veterinary Science, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand
Janyaporn Rungruangsak ; Embryo Transfer Technology and Germplasm Research Center, Pakchong, Nakhonratchasima, Thailand
Padet Tummaruk orcid id orcid.org/0000-0001-7000-4371 ; Faculty of Veterinary Science, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand


Puni tekst: engleski pdf 506 Kb

str. 531-540

preuzimanja: 208

citiraj


Sažetak

U ovom su radu istraživani učinci žutanjka jajeta i/ili lecitina u razjeđivačima sjemena na kakvoću smrznute-odmrznute sperme nerasta. Uključeno je ukupno 19 ejakulata od 8 nerasta pasmine Duroc. Svaki je ejakulat bio raspodijeljen i zamrznut u 3 različita razrijeđivača, koji su sadržavali dodatak žutanjka jajeta (20,0 %) (skupina I), lecitina (6,0 %) (skupina II) i kombinaciju žutanjka jajeta (10,0 %) i lecitin (3,0 %) (skupina III). Nakon odmrzavanja vrednovane su: pokretljivost spermija, karakteristike gibljivosti, vijabilnost, integritet akrosome, permeabilnost membrane spermija i aktivnost mitohondrija pomoću računalno podržanog sustava za analizu sperme (CASA), SYBR-14/ etidiumhomodimer-1, FITC-PNA, JC-1 bojenja i HOS testa. Po odmrzavanju, pokretljivost spermija u skupinama I i III nisu se značajno
razlikovale (P>0,05), ali su oba razrijeđivača bili bolji od skupine II (P<0,05). Karakteristike gibljivosti, uključujući pravocrtnu brzinu (VSL), linearnost (LIN) i koeficijent kolebljivosti (WOB), bili su viši u skupinama I i III u odnosu na skupinu II (P<0,05). Isto tako, vijabilnost spermija, permeabilnost membrane i aktivnost mitohondrija bili su viši u skupinama I i III u odnosu na skupinu II (P<0,05). Zaključno, uporaba lecitina bez žutanjka jajeta u razrjeđivaču za krioprezervaciju sjemena nerasta pogoršala je kvalitete zamrznuto-odmrznutog sjemena. Stoga se preporučuje uporaba 20,0 % žutanjka jajeta ili kombinacije 10,0 % žutanjka jajeta i 3,0 % lecitina kao dodataka razrijeđivaču za duboko smrzavanje sjemena nerasta.

Ključne riječi

nerast; lecitin; duboko smrzavanje sperme; kakvoća sperme

Hrčak ID:

228318

URI

https://hrcak.srce.hr/228318

Datum izdavanja:

21.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 850 *