Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi

Blanka Pružinec Popović orcid id orcid.org/0000-0003-1360-1721 ; Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Rijeka, Hrvatska
Palmira Gregorović Kesovija ; Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Rijeka, Hrvatska
Maja Abram orcid id orcid.org/0000-0003-4113-098X ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Darinka Vučković orcid id orcid.org/0000-0003-1266-3891 ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 404 Kb

str. 549-557

preuzimanja: 302

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je ustvrditi prevalenciju bakterija roda Campylobacter u pilećem mesu u maloprodaji grada Rijeke te ispitati nji- hovu osjetljivost na antibiotike. Usporediti dobivene rezultate s učestalošću i profilom otpornosti na antibiotike humanih izolata kampilobaktera. Ukupno 60 uzoraka pilećeg mesa bakteriološki je analizirano standar- diziranim postupcima odvajanja i identifi- kacije za detekciju kampilobaktera u hrani. Ispitana je osjetljivost svih izolata na ampi- cilin, eritromicin, ciprofloksacin, gentamicin i tetracikline. Rezultati su uspoređeni s hu- manim izolatima kampilobaktera izdvoje- nih u istom periodu iz 6444 uzoraka stolice bolesnika s akutnom dijarealnom bolešću. U pilećem mesu prevalencija kampilobaktera iznosi 31,7 %, a u ljudi 4,2 %. Prevladavao jeC.jejuni(78,9%umesuperadii89%u stolici bolesnika). Svi izolati bili su osjetljivi
na gentamicin. Oko četvrtina izolata iz mesa peradi bila je otporna na eritromicin, dok su humani izolati bili osjetljivi. 33 % C. jejuni iz peradi, a 55 % humanih izolata bilo je otpor- no na ciprofloksacin, dok je 53 % C. jejuni iz mesa peradi za razliku od 9 % humanih izo- lata bilo otporno na tetracikline. U pilećem mesu u maloprodaji prisutne su bakterije roda Campylobacter koje predstavljaju zna- čajan rizik u za pojavu kampilobakterioze u ljudi. Rezultati ispitivanja osjetljivosti na antibiotike ovih bakterija upućuju na važ- nost ograničavanja uporabe antimikrobnih sredstava kao promotora rasta u peradi kako bi se spriječio rast bakterijske rezistencije i prijenos rezistencije s izolata iz pilećeg mesa na sojeve kampilobaktera koji izazivaju obo- ljenje u ljudi putem hrandbenog lanca.

Ključne riječi

antibiotici; C. jejuni; pileće meso; rezistencija; stolica

Hrčak ID:

228320

URI

https://hrcak.srce.hr/228320

Datum izdavanja:

21.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.149 *