Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Posjedovna struktura Virovitičke županije u svjetlu popisa gospodarstava iz 1895. godine

Milorad Bojanić ; Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Hrvatska
Milivoj Ređep ; Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Hrvatska
Miroslav Žugaj ; Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.029 Kb

str. 55-66

preuzimanja: 294

citiraj


Sažetak

Prilikom analiziranja poljoprivredne proizvodnje posjedovna je struktura jedan od važnijih pokazatelja. Promjene u veličini gospodarstava ukazuju kako na promjene u ekonomskoj snazi, tako i na tendencije u jačanju ili slabljenju određenih skupina gospodarstava. I posjedovna struktura i posjedovni odnosi ovise o stupnju razvitka proizvodnih snaga.
U radu je proučavana posjedovna struktura Virovitičke županije u svjetlu popisa gospodarstava iz 1895. godine. U sastavu spomenute županije bili su slijedeći kotarevi: Đakovo, Miholjac Dolnji, Našice, Slatina, Virovitica i Osijek. Grad Osijek je 1895. godine izdvojen iz sastava županije i podvrgnut neposrednoj upravi Zemaljske vlade.
Procesi koji su se događali u drugoj polovici 19. stoljeća u Hrvatskoj i Slavoniji imali su za posljedicu smanjivanje prosječne veličine posjeda, kao i pojavu sve većeg broja malih gospodarstava. U Virovitičkoj županiji ti su se procesi javljali u nešto blažem obliku nego što je to bio slučaj za čitavu Hrvatsku i Slavoniju. Istina, ta odstupanja pak nisu bila toliko bitna da bi dovela do značajnih razlika u odnosu na prosjek Hrvatske i Slavonije.

Ključne riječi

poljoprivredna proizvodnja; posjedovna struktura; Virovitička županija

Hrčak ID:

228650

URI

https://hrcak.srce.hr/228650

Datum izdavanja:

1.6.1990.

Posjeta: 571 *