Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Montan suodlučivanje u privredi SR Njemačke (od rudimenta prošlosti k izazovu budućnosti)

Slavko Juriša ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.505 Kb

str. 93-108

preuzimanja: 179

citiraj


Sažetak

U razvijenim zemljama tržišne ekonomije oblikovani su do našeg vremena različiti oblici participacije radnika u upravljanju i odlučivanju poslovima poduzeća. Sa dubljim historijskim nasljeđem, u zapadnonjemačkoj privredi participacija je institucionalizirana kao suodlučivanje (Mitbestimmung) zaposlenih radnika i namještenika u više nivoa i modela.
Prvi je na razini pogona (Betrieb) kao temeljne poduzetne jedinice prepoznatljiv po ingerencijama i strukturi savjeta pogona. Druga dva su etablirana na razini određenih tipova i veličina poduzeća (Unternehmen) i iz njega izvedenih većih privrednih jedinica. Zajednička im je artikulacija suodlučivanja u nadzornom odboru i upravi poduzeća. Kriterij modelske distinkcije ovdje je struktura nadzornog i upravnog odbora iz koje se izvodi sasvim specifičan obim i dubina suodlucivanja posloprimaca. Prvi od spomenutih modela koji bi po tom kriteriju bio »slabiji« novijeg ie datuma i obuhvaća gotovo cjelokupnu privredu. Drugi se odnosi samo na određene tipove i veličine poduzeća u rudnicima ugljena, željezarama i čeličanama (montan privredni kompleks).
Od navedena tri modela upravo je montan suodlučivanje kodificirano već početkom pedesetih godina »jače« utoliko što ga odlikuje viši stupanj suodlučivosti predstavnika zaposlenih u utvređnim poslovima poduzeća. U artikulaciji suodlučivanja to montan modelu daje posebno značenje.
Reformska orijentacija na tržišnu ekonomiju u Jugoslaviji, koja podrazumijeva i revidiranje vlasničkih odnosa nad sredstvima za proizvodnju i poduzetništvo, a time i postojećeg sistema samoupravljanja, aktuelizira i naš interes za različite oblike participacije zaposlenih u upravljanju poduzećem. U tom pogledu i bogato iskustvo suodlučivanja može biti inspirativno.
Privodeći kraju višegodišnje istraživanje različitih aspekata suodlučivanja u njemačkoj privredi, autor iz planirane monografije izdvaja tri karakteristična teksta, od kojih se prvi, prerađen za objavljivanje u znanstvenoj periodici odnosi na montan suodlučivanje.

Ključne riječi

montan; suodlučivanje; tržišna ekonomija; SR Njemačka

Hrčak ID:

228656

URI

https://hrcak.srce.hr/228656

Datum izdavanja:

1.6.1990.

Posjeta: 418 *