Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proročka dimenzija umjetnosti. Potencijali duhovno-oslobodilačkog načela stvaralaštva

Ivan Dodlek orcid id orcid.org/0000-0002-6394-9577 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 320 Kb

str. 757-774

preuzimanja: 238

citiraj


Sažetak

Članak tematizira proročku dimenziju umjetnosti pomoću triju potencijala duhovno-oslobodilačkog načela stvaralaštva. To su: potencijal proročke umjetničke vizije kao preobrazba opažanja, potencijal proročko-umjetničkog formiranja duha kao preobrazba života pojedinca i zajednice te potencijal proročkog obećanja budućnosti u kojemu se pokazuje eshatološki karakter umjetnosti. U tim se potencijalima umjetničkog stvaralaštva nazrijeva jedan od mogućih odgovora na krizu kulture, čije uzroke valja gledati u temeljnom duhovnom problemu suvremenosti. Problem je to odnosa između osobnog i nadosobnog načela u umjetnosti i kulturi koji se očituje kao izlazak osobe iz sebe u zajednicu, što ni u kojem slučaju ne smije biti iskorak u bezličnost (Nikolaj Berdjajev). U članku se pokazuje da je duhovno-oslobodilačko načelo stvaralaštva, budući da u sebi nosi snagu autentičnoga proročkog duha, koji je ponajprije duh preobrazbe, kadro očuvati pojedinca (umjetnika i recipijenta umjetnosti) od svake vrste zatvorenosti u sebe – kako u smislu individualističkih tako i u smislu kolektivističkih izolacija – i otvarati ga univerzalnim sadržajima i nadosobnim vrednotamâ. U članku se nadalje tvrdi da je osobno služenje nadosobnom cilju moguće sâmo kao slobodno stvaralačko služenje u kojemu se zbiva prijelaz življenja, djelovanja i stvaralaštva od onoga za sebe prema onom većem od sebe. Takav prijelaz očituje se kao realizacija proročke duhovnosti umjetničkog služenja (Ivan Pavao II.) koje pridonosi kako osmišljavanju svake pojedinačne, konkretne ljudske egzistencije i njezinu cjelovitom rastu tako i životu i preporodu društvene zajednice.

Ključne riječi

proročka dimenzija umjetnosti, duhovno-oslobodilačko načelo stvaralaštva, proročka umjetnička vizija, proročko-umjetničko formiranje i transformiranje duha, eshatološki karakter umjetnosti, proročka duhovnost umjetničkog služenja.

Hrčak ID:

229177

URI

https://hrcak.srce.hr/229177

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 553 *