Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.21857/9xn31crexy
Disbioza inducirana dijetom bogatom mastima & Amelioracija pomoću astaksantina
Kyle Haasbroek
; Centar za medicinska istraživanja protiv starenja i Centar za istraživanje stresa glikacije
Wakako Takabe
; Centar za medicinska istraživanja protiv starenja i Centar za istraživanje stresa glikacije
Masayuki Yagi
; Centar za medicinska istraživanja protiv starenja i Centar za istraživanje stresa glikacije
Yoshikazu Yonei
; Centar za medicinska istraživanja protiv starenja i Centar za istraživanje stresa glikacije
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Astaksantin je karotenoid prisutan u velikom količinama u mesu riba poput lososa i oklopima kozica i rakova. Kada se uzima kao hrana ispoljava svoju sposobnost hvatanja slobodnih radikala
i antioksidativnog djelovanja. Prije no što započne svoje antioksidativno djelovanje apsorbira se preko tankog crijeva, međutim , dio ostaje neapsorbiran i dospijeva u debelo crijevo. Razmatrali smo mogućnost da astaksantin pomoću svojih antioksidativnih svojstava može utjecati na crijevnu mikrobiotu. U okviru ovog preglednog rada osvrnut ćemo se na rezultate dvaju istraživanja. Prvo je kliničko ispitivanje usmjereno na postmenopauzalne žene koje su prošle screening na opterećenost oksidativnim stresom. Astaksantin su dobivale oralno kroz 8 tjedana kako bi se procijenili njegovi učinci i sigurnost, a ispitanice su anketirane vezano za promjene u subjektivnim simptomima. Dru- gi, mišji model, koristio je PCR (Lančanu reakciju polimeraze) u pravom vremenu kako bi ispitao potencijal astaksantina u sprječavanju promjena u crijevnoj flori induciranih dijetom bogatom mas- tima. Pri dijeti bogatoj mastima povećava se unos masti što narušava ravnotežu raznih vrsta koje sačinjavaju intestinalnu floru. Posljedična neravnoteža rezultira degenerativnim promjenama i boles- tima vezanima za način života. U ovom istraživanju nalazimo da unos astaksantina može spriječiti promjena u mikrobioti miševa izazvane prehranom bogatom mastima. Čak i u ljudi je za vjerovati da neapsorbirani astaksantin koji ostaje u debelom crijevu ima pozitivan učinak protiv poremećaja uzrokovanih prehranom bogatom mastima.
Ključne riječi
Astaksantin; Crijevna mikrobiota; Antioksidans; Prehrana bogata mastima; Disbioza
Hrčak ID:
231560
URI
Datum izdavanja:
17.12.2019.
Posjeta: 1.876 *