Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
Antimikrobna učinkovitost ljekovitog bilja i njihov utjecaj na kvalitetu sireva
Nikola Puvača
; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Ljubojević Pelić
; Scientific Veterinary Institute “Novi Sad”, Rumenački put 20, 21000 Novi Sad, Serbia
Vedran Tomić
; Institute for Science Application in Agriculture, Bulevar despota Stefana 68b, 11000 Belgrade, Serbia
Robert Radišić
; Institute for Science Application in Agriculture, Bulevar despota Stefana 68b, 11000 Belgrade, Serbia
Spasenija Milanović
; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragan Soleša
; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Budakov
orcid.org/0000-0002-0894-3850
; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Magdalena Cara
; Agricultural University of Tirana, Faculty of Agriculture and Environment, Department of Plant Protection, Koder Kamez, 1029 Tirana, Albania
Vojislava Bursić
; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Petrović
; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Gorica Vuković
; Institute of Public Health of Belgrade, Bulevar despota Stefana 54a, 11000 Belgrade, Serbia
Miloš Pelić
; Scientific Veterinary Institute “Novi Sad”, Rumenački put 20, 21000 Novi Sad, Serbia
Bojan Konstantinović
; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Marijana Carić
; 1University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi najstarija su i najčešće konzumirana hrana širom svijeta. Ističu se kao izvor visokokvalitetnih proteina i najvažniji izvor bioaktivnih peptida. Mliječni proteini imaju visoku nutritivnu vrijednost i izvanredna ljekovita svojstva. Poznati su kao potencijalni sastojci funkcionalne hrane koja promiče zdravlje, a mliječna industrija već je komercijalizirala mnoge mliječne proteine i proizvode na bazi peptida koji se mogu konzumirati kao dio redovite dnevne prehrane. Osim toga, sir je vrlo osjetljiv na kontaminaciju patogenim i mikroorganizmima kvarenja, što rezultira smanjenjem njegovog roka trajanja i uzrokuje ozbiljne rizike za zdravlje potrošača. Danas se prehrambena industrija sve više specijalizira, a metode obrade se stalno razvijaju kako bi zadovoljile potrebe i zahtjeve potrošača. Potrošači zahtijevaju proizvode koji su sigurni i po mogućnosti bez sintetskih aditiva, što je dovelo do potrebe za traženjem prirodnih alternativa. Ljekovito bilje i njihovi ekstrakti zanimljiva su prirodna alternativa za očuvanje i poboljšanje kvalitete sira. Neke su tvari pokazale dobre učinke protiv većine uzročnika kontaminacije sira, kao što su Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Salmonella spp. Ipak, nije sasvim jasno utječe li dodavanje ljekovitog bilja na promjene karakteristika sira. Cilj ovog rada bio je prikazati učinak dodanog ljekovitog bilja, začina i eteričnih ulja na sireve u funkciji zaštite i kvarenja uzrokovanog patogenima i mikroorganizmima, kao i njihovog utjecaja na kvalitetu sira.
Ključne riječi
mlijeko; sir; ljekovito bilje; eterično ulje; kvaliteta
Hrčak ID:
231949
URI
Datum izdavanja:
8.1.2020.
Posjeta: 3.583 *