Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0106

Utjecaj skladištenja na profil masnih kiselina jogurta

Beata Paszczyk ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, Poland
Joanna Łuczyńska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, Poland
Magdalena Polak-Śliwińska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 367 Kb

verzije

str. 59-70

preuzimanja: 699

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 367 Kb

verzije

str. 59-70

preuzimanja: 549

citiraj


Sažetak

U ovom istraživanju je ispitivan utjecaj hladnog skladištenja na profil masnih kiselina, sadržaj konjugirane linolne kiseline (CLA) te trans izomera masnih kiselina C18:1 i C18:2 u jogurtima od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. Na 21. dan skladištenja utvrđen je značajan pad (P<0,05) sadržaja jednostruko (MUFA) i višestruko nezasićenih (PUFA) masnih kiselina u jogurtima od kravljeg mlijeka. Sadržaj ovih masnih kiselina mijenjao se u jogurtima od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Sadržaj izomera CLA u svježe pripremljenim jogurtima kretao se između 3,58 mg g-1 masti (ovčji jogurt) i 4,47 mg g-1 masti (kravlji jogurt). Tijekom perioda skladištenja se sadržaj CLA značajno snizio u kravljem jogurtu, dok je značajno narastao u kozjem jogurtu (P<0.05), a u ovčjem jogurtu je ostao više manje nepromijenjen.

Ključne riječi

masne kiseline; CLA; trans C18:1; trans C18:2; kravlji, kozji i ovčji jogurt; razdoblje skladištenja

Hrčak ID:

231954

URI

https://hrcak.srce.hr/231954

Datum izdavanja:

8.1.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.285 *