Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

PREDIKTORI STAVOVA PREMA OSOBAMA S DUŠEVNIM POREMEĆAJIMA

Željka Šaplek ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Slavka Galić ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 411 Kb

str. 12-13

preuzimanja: 126

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 411 Kb

str. 13-13

preuzimanja: 167

citiraj


Sažetak

Uvod: Osobe s duševnim poremećajima su često zbog predrasuda i stereotipa izloženi stigmi, odnosno, često im se pripisuju različite negativne osobine, što često rezultira izbjegavanjem traženja pomoći i manjkom socijalne podrške, koja je vrlo važna u njihovoj rehabilitaciji. Zbog toga je naročito važno razumjeti prediktore stavova prema osobama s duševnim poremećajima u zdravstvenih djelatnika.
Cilj: Utvrditi mogu li demografske varijable, varijable vezane uz radno mjesto i varijable vezane uz osobu poslužiti kao prediktori stavova medicinskih sestara/tehničara prema osobama s duševnim poremećajima.
Metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 116 ispitanika. Korišteni su sljedeći instrumenti: Upitnik općih i demografskih podataka, Upitnik stavova u zajednici prema duševno oboljelima (CAMI) i NEO petofaktorski inventar.
Rezultati: Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je od analiziranih varijabli jedino stručna sprema značajni prediktor autoritarnih stavova prema osobama s duševnim poremećajima. Crta ličnosti ugodnost značajan je prediktor stavova o socijalnom isključenju, a crte ličnosti ugodnost i neuroticizam značajni su prediktori stavova prema liječenju u zajednici duševno oboljelih osoba.
Zaključak: Osobe s visokom stručnom spremom imaju manje autoritarne stavove prema duševno oboljelima nego osobe sa srednjom spremom. Sudionici s izraženijom crtom ugodnosti manje su skloni socijalnom isključivanju duševno oboljelih i s pozitivnim stavom prema liječenju u zajednici. Osobe s visokim neuroticizmom i niskom ugodnošću imaju negativniji stav prema liječenju u zajednici duševno oboljelih.

Ključne riječi

neuroticizam; socijalno isključenje; stavovi prema duševno oboljelima; ugodnost

Hrčak ID:

232012

URI

https://hrcak.srce.hr/232012

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 957 *