Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

TJELESNA AKTIVNOST KOD MEDICINSKIH SESTARA OŽB POŽEGA

Josipa Grbeš ; Opća županijska bolnica Požega, Požega, Hrvatska
Božica Lovrić ; Opća županijska bolnica Požega, Požega, Hrvatska
Ivana Vidović ; Opća županijska bolnica Požega, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 411 Kb

str. 23-23

preuzimanja: 125

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 412 Kb

str. 24-24

preuzimanja: 132

citiraj


Sažetak

Uvod: Tjelesna aktivnost pokazuje brojne zdravstvene koristi: snižen rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, uspostavljanje kontrole nad povišenim krvnim tlakom, smanjuje rizik od nastanka pretilosti, smanjen rizik od nastanka dijabetesa tipa II, manji rizik protiv malignih oboljenja, smanjen rizik od pojave maligniteta, jačanje skeletnih mišića.
Cilj: ispitati opseg tjelesne aktivnosti kod medicinskih sestara i tehničara na radom mjestu te navikama bavljenja tjelesnim aktivnostima u slobodno vrijeme.
Metode: U istraživanju je sudjelovalo 107 medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Požega. Istraživanje je provedeno anketiranjem ispitanika, a anketni upitnik se sastojao od sociodemografskih podataka te modificiranom verzijom Baeckovog upitnika tjelesne aktivnosti.
Rezultati: Pokazalo se kako se većina sudionika ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću (78,52%), (p = 0,656). Pronađene su razlike u tjelesnoj aktivnosti s obzirom na spol pri čemu je vidljivo kako se ispitanici češće bave sportom, od ispitanica (p<0,001). S obzirom na znojenje tijekom obavljanja tjelesnih aktivnosti postoji razlika s obzirom na dobne skupine ispitanika između 20 do 30 godina i skupine ispitanika s više od 50 godina (p=0,012) te skupine ispitanika u dobi od 31 do 40 i skupine ispitanika u dobnoj skupini s više od 50 godina (p=0,002). Razlike su vidljive i između skupina ispitanika u dobi od 41 do 50 i s više od 50 godina (p=0,033).
Statistički je potvrđeno kako se znatno više ispitanika s visokom stručnom spremom bavi sportom, za razliku od ispitanika sa srednjom stručnom spremom, gdje znatno manji broj ispitanika tvrdi kako se bavi sportom (p=0,032).
Zaključak: Ukupna tjelesna aktivnost medicinskih sestara i tehničara nije zadovoljavajuća.

Ključne riječi

medicinska sestra; posao; slobodno vrijeme; tjelesna aktivnost

Hrčak ID:

232917

URI

https://hrcak.srce.hr/232917

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.007 *