Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

ZDRAVSTVENO ZNANJE I STAVOVI RODITELJA DJECE OBOLJELE OD BRONHITISA

Ivana Majstorović ; Opća županijska bolnica Požega, Požega, Hrvatska
Mateja Turina ; Dom zdravlja Požeško - slavonske županije, Matije Gupca, Požega, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 411 Kb

str. 31-31

preuzimanja: 108

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 411 Kb

str. 30-30

preuzimanja: 171

citiraj


Sažetak

Uvod: Bronhitis je upala sluznice dušnika i bronha, a uzrokuju je virusi i rjeđe bakterije. Navedenu bolest mogu dobiti sve dobne strukture od dojenčadi do osoba starije životne dobi. Bronhitis može biti akutni i kronični. Zdravstveno znanje roditelja izravno utječe na sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim zdravljem i zdravljem svoje djece.
Ciljevi: Ovim istraživanjem se željelo ispitati zdravstvena znanja i stavove roditelja djece oboljele od bronhitisa. Ispitano je njihovo znanje o bronhitisu, simptomima bolesti, uzrocima bolesti, periodu po-javljivanja, učestalosti oblijevanja njihovog djeteta od bronhitisa, znanje o korištenju pomagala za ublažavanje simptoma bolesti, te dijagnostičkim postupcima i načinu liječenja bronhitisa. U studiji su uspoređene i navike ponašanja roditelja djece oboljele od bronhitisa u svakodnevnom životu vezane uz pušenje i redovito prozračivanje prostora u kojem boravi njihovo dijete.
Metode: U istraživanju je sudjelovalo 115 roditelja koji su doveli djecu sa simptomima bronhitisa u pedijatrijsku ambulantu Opće županijske bolnice Požega. Istraživanje je provedeno uz pomoć anonim-nog anketnog upitnika kreiranog za ovo istraživanje, a upitnik je sadržavao 35 pitanja, od kojih se 4 pitanja odnose na demografske karakteristike ispitanika (spol, dob, mjesto stanovanja i stručnu spremu), dok se ostatak pitanja odnosi na znanje i stavove ispitanika o bronhitisu te o navikama ponašanja u svakodnevno životu.
Rezultati: Pokazalo se kako je zdravstveno znanje roditelja djece oboljele od bronhitisa najviše pov-ezano sa stupnjem obrazovanja, dobi roditelja i mjestom stanovanja, a najmanje sa spolom roditelja. Roditelji su pokazali dobro znanje o bolesti, simptomima, uzrocima bolesti, te dijagnostičkim postupcima i načinu liječenja, dok su značajno manje znanje pokazali o pušenju i njegovom štetnom utjecaju na zdravlje njihovog djeteta.
Zaključak: Zdravstveno znanje i stavovi roditelja imaju veliki utjecaj na umanjivanje rizika od nastanka bronhitisa i na učestalost njegovog pojavljivanja.

Ključne riječi

bronhitis; djeca; stavovi roditelja; zdravstveno ponašanje; zdravstveno znanje

Hrčak ID:

232944

URI

https://hrcak.srce.hr/232944

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 926 *