Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

POTREBA FITNESS NARUKVICA ZA PRAĆENJE AKTIVNOSTI U BOLESNIKA S KRONIČNOM BOLI - PREDNOSTI I OGRANIČENJA

Jelena Balkić ; Odjel za dijetetiku i prehranu, Klinički bolnički centar Osijek, J. Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Ines Banjari ; Zavod za ispitivanje hrane i prehrane, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Iva Dimitrijević ; Zavod za liječenje boli, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Klinički bolni-čki centar Osijek, J. Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 822 Kb

str. 37-38

preuzimanja: 140

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 823 Kb

str. 38-39

preuzimanja: 147

citiraj


Sažetak

Uvod: Tehnologija se sve više koristi za promicanje tjelesne aktivnosti (TA) i smanjenje sjedilačkog načina života u općoj populaciji, no upotreba nosive tehnologije u bolesnika s kroničnom boli (KB) još uvijek je rijetka. KB je globalni zdravstveni problem koji pogađa petinu svjetske populacije, s neizmjer-nim negativnim utjecajem na sve aspekte života bolesnika. TA je presudna za poboljšanje kvalitete živo-ta bolesnika s KB, no dugoročni ciljevi povećanja TA ipak uvelike ovise o percepciji boli, stvarnom ili predviđenom pogoršanju boli i nedostatku samopouzdanja za vrijeme TA. Ova studija želi utvrditi u-činkovitost, motivacijske mogućnosti i ograničenja Fitbit 2 fitness narukvice koja je korištena za praće-nje TA i obrasca spavanja kod pacijenata s KB koji su uključeni u četverotjedni multidisciplinarni pro-gram liječenja KB.
Ispitanici i metode: Analiza je provedena na podacima za 41 od 42 bolesnika koji su završili program (podaci za jednog bolesnika nisu dostupni). Usporedili su se obrasci TA i spavanja bolesnika tijekom intervencije (0-4 tjedna) s podacima dobivenim 4 tjedana nakon završetka intervencije (4-8 tjedana). Fitness narukvice prikupile su sljedeće podatke: broj dana TA, prosječno dnevno vrijeme trajanja TA, prosječni broj koraka dnevno, prosječno vrijeme dubokog sna dnevno, prosječno vrijeme provedeno budno na dan, broj buđenja tijekom noći. Ti su podaci povezani s antropometrijskim mjerenjima pacije-nata. Protokol je dostupan u registru kliničkih istraživanja (NCT 03837080).
Rezultati: Povećao se broj koraka i prosječno vrijeme TA dnevno, kao i vrijeme dubokog spavanja dne-vno, ali bez postizanja statističke važnosti. Međutim, uočeno je nekoliko prednosti: pacijenti dobivaju aktivnu ulogu u upravljanju KB-om pri čemu narukvice djeluje motivirajuće, potiču postavljanje ciljeva u TA, konkurenciju s drugim pacijentima i socijalnu podršku unutar KB skupine, a u klini-čkim/istraživačkim uvjetima pružaju bolji, kontinuirani nadzor nad TA i obrascima spavanja pacijenata koji su vrlo korisni za promjenu ponašanja i individualizirane edukacijske strategije. Ipak, narukvice imaju nekoliko nedostataka. Prvo, zahtijevaju mobilnu aplikaciju i osnovno znanje o tome kako koristiti pametni telefon (prosječna dob pacijenata je 55,6±12,5 godina), pojava iznenadne neispravnosti uređaja (2 od 16) i/ili softvera (2 od 16). Također, uočene su razne prepreke na individualnoj osnovi (tj. demo-grafija, psihosocijalni faktori, nedostatak motivacije) koje mogu biti razlog koji ne ide u prilog korište-nju narukvica.
Pored toga, utvrđeno je značajno smanjenje opsega struka, omjera struk-bokovi i omjera struk-visina u pacijenata koji su imali dulje vrijeme dubokog sna. Ovi rezultati potvrđuju ulogu sna na stanje uhranje-nosti i metaboličke rizike.
Zaključci: Pokazalo se da su fitness narukvice prikladne za promicanje TA kod bolesnika s KB, no uz ograničenja koja su poglavito povezana s neophodnom osnovnom informatičkom pismenošću.

Ključne riječi

kronična bol; fitness narukvica; tehnologija u promociji zdravlja; tjelesna aktivnost; obrasci spavanja

Hrčak ID:

232966

URI

https://hrcak.srce.hr/232966

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 913 *