Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prestanak ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti zbog kršenja obveze informiranja osiguratelja o bitnim okolnostima i o povećanju rizika

Marijan Ćurković ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 120 Kb

str. 37-45

preuzimanja: 225

citiraj


Sažetak

Obvezno osiguranje od odgovornosti za štete uzrokovane uporabom motornog vozila propisano je Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu. No unatoč svojoj obvezatnosti, kojoj podliježu vlasnici i korisnici motornih vozila, to osiguranje je ugovorne prirode. Tek sklapanjem ugovora o osiguranju nastaje osiguranje od odgovornosti. Taj ugovor je reguliran propisima Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kao posebnim zakonom. No na ugovor o obveznom osiguranju primjenjuju se i neke odredbe Zakona o obveznim odnosima. Između ta dva zakona postoji određena nekompatibilnost, uzrokovana činjenicom da Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, u dijelu koji se odnosi na osiguranje od odgovornosti za štete uzrokovane uporabom motornog vozila, ima za cilj dvostruku zaštitu: a) samog osiguranika/štetnika od eventualne odgovornosti za štetu uzrokovanu uporabom motornog vozila trećim osobama, i b) treće oštećene osobe, koja ima određena prava temeljem Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, a u okviru ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti. Te dvije zaštite, s gledišta osiguratelja, ponekad su u suprotnosti, jer drugu zaštitu – zaštitu trećih osoba, osiguratelj vrlo često jamči bez premije koja bi bila adekvatna riziku, a koju bi trebao platiti ugovaratelj osiguranja. Cilj ovoga rada jest ispitati te suprotnosti u slučaju kršenja obveze ugovaratelja/osiguranika na potpuno i točno informiranja osiguratelja o važnim okolnostima i o povećanju rizika, predočiti ih i predložiti izmjene s ciljem njihovog izbjegavanja.

Ključne riječi

ugovor o osiguranju; ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti; uvjeti osiguranja; prigovori oštećenoj osobi; gubitak prava iz osiguranja; povećanje rizika.

Hrčak ID:

233505

URI

https://hrcak.srce.hr/233505

Datum izdavanja:

4.11.2019.

Posjeta: 805 *