Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Relacije između nekih konativnih faktora i angažiranosti kineziološkim aktivnostima

Miloš Mraković
Vjekoslav Juras
Dušan Metikoš


Puni tekst: hrvatski pdf 4.047 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 109

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 306 ispitanika, koji je podijeljen u tri skupine od po 102 ispitanika prema stupnju angažiranosti kineziološkim aktivnostima, primijenjeni su testovi 16 PF R B. Catella, H. J. Eysencka MPI i K-2 autora ovog rada.
Inspekcija centralnih i dispersivnih parametara, analize varijance i faktorskih analiza omogućila je slijedeće zaključke:
(1) Ispitanici koji se ne bave kineziološkim aktivnostima imaju statistički značajno manje vrijednosti u ego snazi (CC-), surgenciji (CF-) i premisiji (CI-), a veće vrijednosti u parmiji (CH+), autiji (CM+), od ispitanika koji se kineziološkim aktivnostima bave.
(2) Ispitanici koji se ne bave kineziološkim aktivnostima imaju statistički značajno manje vrijednosti u ekstraverziji (AE) od ispitanika koji se tim aktivnostima bave.
(3) Ispitanici koji se ne bave kineziološkim aktivnostima imaju statistički značajno veće vrijednosti u neurotizmu (AN) od ispitanika koji se tim aktivnostima bave.
(4) Ispitanici koji se ne bave kineziološkim aktivnostima imaju statistički značajno manje vrijednosti u tzv. kristaliziranoj inteligenciji (CB) od učenika koji se tim aktinostima bave.
Razlike u dimenzijama ličnosti koje su navedene od (1)-(4) ukazuju da su neki bitni oblici ponašanja različiti obzirom na stupanj angažiranosti kineziološkim aktivnostima, već vjerojatno djelomično i adekvatne strukture ličnosti koja stimulira ili ograničava sudjelovanje u tim aktivnostima.
(5) Iz manifestiranog prostora varijabli estrahirane su tri latentne dimenzije koje su interpretirane kao faktor integriranosti ličnosti, faktor ekstraverzije i faktor dominacije.
Faktore je biilo jednostavnije interpretirati u grupama koje su angažirane kineziološkim aktivnostima, a teže prepoznatljivi bili su u grupi koja se ne bavi kineziološkim aktivnostima, vjerojatno zbog kompleksnije strukture ličnosti.

Ključne riječi

Hrčak ID:

234520

URI

https://hrcak.srce.hr/234520

Datum izdavanja:

1.1.1972.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 524 *