Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djela Jurja Križanića u fondovima Centralnoga državnog arhiva starih akata (Moskva)

Marija I. Avtokratova


Puni tekst: ruski pdf 363 Kb

str. 31-37

preuzimanja: 1.332

citiraj


Sažetak

U Centralnom državnom arhivu starih akata (Central'nyj gosudarstvennyj arhiv drevnih aktov) čuva se velik dio djela uglednog predstavnika slavenske matične i političke misli 17. st. Jurja Križanića. U Arhivu se čuvaju i dokumenti koji bacaju svjetlo na 19-godišnji Križanićev boravak u Rusiji. Većina Križanićevih djela nalazi se u zbirci rukopisa Moskovske sinodalne tipografije.
Oko 10 djela Križanić je napisao u Tobolsku između 1661—1676, a od njih se pet čuva u navedenoj zbirci. Autorica u radu opisuje tih pet rukopisa. Radi se o djelima: Razgowori ob vladatetystwu, Gramatično izkazanie ob ruskom jeziku, De Providentia Dei, De arte bene moriendi i Istoria rossijskaja. Tim se autografima priključuje i Latinsko-slavenski leksikon u kojemu je Križanić unosio dopune, ispravke i primjedbe u periodu 1659—1661, tj. do odlaska u Tobolsk.
Autorica razmatra pitanje (koje još nije do kraja objašnjeno) kako su Križanićevi rukopisi dospjeli u tipografsku zbirku, a prati sudbinu i ostalih Križanićevih djela koja se čuvaju u drugim institucijama u SSSR-u. Osvrće se i na arhivske dokumente koji su u vezi s Križanićem, prve štampane spomene u Rusiji o Križaniću, na ruske istraživače i izdanja Križanićevih djela i na suradnju Arhiva i Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.
Očito je da će mislilac i prosvjetitelj Juraj Križanić privlačiti još dugo godina pažnju mnogih učenjaka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

21678

URI

https://hrcak.srce.hr/21678

Datum izdavanja:

2.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 2.057 *