Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Juraj Križanić u Tobolsku (1661-1676)

Lev N. Puškarev


Puni tekst: ruski pdf 479 Kb

str. 39-47

preuzimanja: 737

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rađa jest da ustanovi koji su to događaji iz stvarnog života u Tobolsku utjecali na nastanak Križanićevih djela i koji su glavni pogledi na svijet potakli Križanića da napiše svoje povijesno-filozofske radove.
Po naredbi cara Alekseja Mihailoviča Križanić je napisao djelo Objasn'enje vivodno o pisme slovenskom. Caru i njegovim suradnicima bila je namijenjena Politika. Poticaj za pisanje toga ekonomsko-vojno-političkog djela Križanić je našao u pročitanoj literaturi, prije svega u Memoarima francuskog kroničara Philippea de Commynesa i u povjesničara Martina Croonera, Petra Petreiusa, Cesara Baroniusa i dr. Susret s raskolnicima .potakao ga je da napiše O preverstve beseda i Obličenje na solovečskuju čelobitnu.
Kada je mitropolit Kornilij pokušao Križanića obratiti na pravoslavlje, Križanić je napisao Ob svem kreščenju, dokazujući da krštenje može biti samo jednom u životu. Odgovor na pojavu turske opasnosti bila je rasprava Tolkovanie istoričeskih proročestv'.
Mnogi susreti s trgovcima i veliko zanimanje za trgovinu s Kinom potakli su ga da napiše O kitajskom torgu. Djelo De Providentia Dei trebalo je svratiti carevićevu pažnju na njegova autora koji se žarko želio vratiti iz progonstva.
Teško bolestan, Križanić piše svoju duhovnu oporuku Smertnyj razred. Ideja da se svi Slaveni objedine vodila je Križanića u njegovu lingvističkom radu, pa je rezultat toga i Gramatično izkazanie ob ruskom jeziku.
Konkretni povijesni događaji potakli su Križanića da u Tobolsku napiše svoja djela, ali su povod bili i neki njegovi pogledi na svijet, posebno sveslavenska ideja i uz nju tijesno vezan program preobraženja Rusije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

21679

URI

https://hrcak.srce.hr/21679

Datum izdavanja:

2.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 1.587 *