Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Juraj Križanić o Sibiru

V. A. Aleksandrov


Puni tekst: ruski pdf 749 Kb

str. 49-63

preuzimanja: 1.722

citiraj


Sažetak

Više od sto godina Juraj Križanić privlači pažnju ruskih znanstvenika. U ovom se radu autor bavi Križanićevim poznavanjem Sibira. Tobolsk i Sibir udarili su pečat Križanićevu znanju i svjetonazoru. Tobolsk je u to doba bio ne samo administrativno i crkveno središte Sibira nego i razbijeno ekonomsko i osobito trgovačko središte. U njemu su se sjekli putovi iz Evrope i s Istoka. Križanić je za 15 godina progonstva u Sibiru imao prilike mnogo vidjeti i saznati o Sibiru, poznavao je dosta uglednih obitelji i sretao veoma interesantne ljude.
O Sibiru je pisao u Politici, a dva je djela u potpunosti posvetio Sibiru: O kineskoj trgovini (O kitajskom torgu) i Povijest Sibira (Historia de Sibiria). Križanić je dao dosta vjernih opisa i podataka o Sibiru (geografskih, etnografskih, povijesnih, gospodarskih itd.). Opisao je položaj Sibira, njegove gradove, (povijest pripajanja Rusiji, a posebno ga je zanimala trgovačka veza Zapada i Istoka preko Sibira, trgovina Rusije i Kine, trgovački putovi, mogućnost plovidbe od Bijeloga mora uzduž obala Sibira na istok do Kitaja.
Autor u radu razmatra pitanje izvora Križanićevih podataka o Sibiru. Prije svega to je sama sibirska stvarnost, dojmovi i poznavanje mjesnog života, dugogodišnje življenje sa Sibircima, susreti s trgovcima i prolaznicima, usmena predaja, ljetopisi, izvrsno poznavanje ruske povijesti i djela zapadnoevropskih pisaca koji su bili u Rusiji i ostavili o njoj zapise. Križanićevo odlično poznavanje toga velikog dijela Ruskog Carstva nema važnost samo za njegove suvremenike nego je i danas značajan povijesni izvor.

Ključne riječi

Hrčak ID:

21680

URI

https://hrcak.srce.hr/21680

Datum izdavanja:

2.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 2.883 *