Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Juraj Križanić - ideolog apsolutizma

Miroslav Frančić


Puni tekst: francuski pdf 417 Kb

str. 73-81

preuzimanja: 526

citiraj


Sažetak

Živio je u vrijeme koje je historiografija nazvala »Krizom 17. stoljeća«. Ta kriza odnosi se ne samo na ekonomski život već i na državne strukture pa i vrijednosti toga razdoblja, a ujedno mijenja i ravnotežu političkih snaga u Evropi. Križanić je bio svjedokom konsolidiranja nekoliko država koje su postale apsolutne monarhije (Francuska, Austrija), i slabljenja drugih (Poljska), i kao Slaven zabrinuto je gledao germansko napredovanje prema istoku Evrope.
Rješenje svih simptoma krize, kao i izlazak slavenskog elementa iz takvog stanja slabosti i prijeteće opasnosti, vidio je u stvaranju apsolutističke ruske države koja bi imala različite funkcije i dužnosti. Svoju misao izrazio je prilično nepovezano; osnovne ideje njegove zamisli su slijedeće:
1. Dijeleći mišljenje političkih pisaca 16. i 17. stoljeća ipak je razlikovao apsolutističkog vladara od tirana. Apsolutističkog vladara, čija je neograničena moć dolazila od Boga, određivao je »božanski« ili »prirodni zakon« kao i zadatak njegove vladavine, tj. »dobrobit podanika«. Također je morao tražiti odobrenje podanika koji bi se izjašnjavali kroz »Sabor«.
2. Preuzevši još uvijek živu koncepciju triju staleža društva, propovijedao je dominaciju prvoga »ordo«, odnosno plemstva.
3. Prihvaćajući ovu tradicionalnu podjelu društva, Križanić je odredio ne samo političke već i ekonomske ciljeve djelovanja apsolutističkog vladara. Na tom polju nadišao je koncepcije svojih suvremenika pisaca premda mu je misao bliska merkantilizmu.
4. Vlast apsolutističkog monarha trebala je uvesti ekonomsku djelatnost u oblasti zanatstva, rudarstva i trgovine. Također je trebala pokrenuti sve staleže prema intenzivnoj ekonomiji. Taj prijelaz ka kapitalizmu, koji je u zapadnoj Evropi ostvarilo građanstvo, izvršio bi se, po njegovu mišljenju, zahvaljujući apsolutističkoj državi.
5. Stvaranje takve države moglo bi spriječiti germansku ekspanziju koja prijeti Slavenima i odagnati tursku opasnost.

Ključne riječi

Hrčak ID:

21682

URI

https://hrcak.srce.hr/21682

Datum izdavanja:

2.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: francuski

Posjeta: 1.529 *