Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Politički procesi u Poljskoj u stavovima SKJ 1956-1970. godine

Mateusz Sokulski


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

str. 331-356

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

Četrnaest godina vladavine Władysława Gomułke (22. XI. 1956 – 18. XII. 1970) obilježeno je značajnim zbivanjima na unutarnjem planu te bitnim momentima na međunarodnom, koji su bili živo praćeni u Jugoslaviji. Promatrajući unutarnja zbivanja u kojima Poljska ujedinjena radnička partija (PURP) igra neosporno superiornu ulogu, jugoslavenski su diplomati i partijski djelatnici određivali svoju politiku prema Poljskoj u sklopu općeg stava prema Istočnom bloku.
U članku se kroz ukazivanje na poglede na situaciju u PURP-u pokazuje kako su na poljsku stvarnost u godinama 1956-1970. gledali političari u Beogradu, u kakvoj su mjeri njihove ocjene bile točne i kakav je utjecaj u vezi s uvijek problematičnim odnosima između FNRJ/SFRJ i Istočnog bloka bio pridavan Poljskoj.
Utemeljen je pretežno na neobjavljenoj arhivskoj građi sakupljenoj u Arhivu Jugoslavije, u manjoj mjeri na dokumentima pohranjenima u Diplomatskom arhivu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i Ruskom državnom arhivu najnovije povijesti te na relevantnoj literaturi.

Ključne riječi

komunizam, Poljska, partija, frakcije, antisemitizam, podjele, Władysław Gomułka, PURP, Jugoslavija

Hrčak ID:

236087

URI

https://hrcak.srce.hr/236087

Posjeta: 522 *