Kratko priopćenje
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2777
Utjecaj crvene foto selektivne mreže na kakvoću ploda jabuke 'Granny Smith' nakon čuvanja u hladnjači i života na polici
Marko Vuković
orcid.org/0000-0001-7889-6888
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Josip Buhin
orcid.org/0000-0003-2953-0542
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mia Brkljača
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mushtaque A. Jatoi
orcid.org/0000-0003-4843-3086
; Shah Abdul Latif University, Department of Botany, 66020 Khairpur, Sindh, Pakistan
Tomislav Jemrić
orcid.org/0000-0002-6672-1834
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj crvene fotoselektivne mreže (Agritech S.r.l., Eboli, Italija) na kakvoću plodova jabuke 'Granny Smith' nakon skladištenja i života na polici. Plodovi su ubrani u optimalnom roku u voćnjaku lociranom pokraj Zadra, Hrvatska gdje je korištena crvena fotoselektivna mreža. Nakon berbe plodovi su tijekom 4 mjeseca skladišteni u običnoj hladnjači pri 0°C te potom 7 dana na sobnoj temperaturi (život na polici). Plodovi uzgajani ispod crvene mreže su nakon berbe, skladištenja u hladnjači i života na polici imali signifikantno manji sadržaj topljive suhe tvari. Nakon završetka skladištenja u hladnjači indeks površinskog scalda te udio plodova sa jakim i iznimno jakim simptomima površinskog scalda je bio signifikantno veći na plodovima uzgojenima ispod crvene mreže, dok je za udio plodova sa blagim simptomima površinskog scalda situacija bila suprotna. Nakon života na polici plodovi uzgojeni ispod crvene mreže su imali signifikantno veću titracijsku kiselost, ali manji kalo i omjer topljive suhe tvari i titracijske kiselosti. Može se zaključiti da zbog veće osjetljivosti na površinski scald preventivne mjere (optimalan rok berbe, 1-MCP i čuvanje u kontroliranoj atmosferi) trebaju biti primijenjene kada se crvena fotoselektivna mreža koristi na sortama jabuke osjetljivima na površinski scald.
Ključne riječi
čuvanje plodova; foto-selektivne mreže; jabuka; kakvoća plodova; površinski scald
Hrčak ID:
236485
URI
Datum izdavanja:
30.3.2020.
Posjeta: 1.557 *