Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ranobrončanodobno naselje na lokalitetu Gradac u Sarvašu, s naročitim obzirom na analizu keramičkog materijala

Jasna Šimić


Puni tekst: hrvatski pdf 6.071 Kb

str. 5-34

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Višeslojni lokalitet Gradac u Sarvašu, mjestu desetak kilometara istočno od Osijeka, otkriven je krajem 19. stoljeća i jedan je od najznačajnijih prapovijesnih nalazišta u nas.
Mnogobrojni slučajni nalazi dospijevali su u muzeje u Beču, Berlinu, Zagrebu i Osijeku. Prvi puta istraživan je već ubrzo nakon otkrića,3 a o njemu su pisali brojni autori.'-2
Prvo veće iskopavanje poduzeo je R. R. Schmidt, 1942/43. godine,5 no zahvaljujući okolnostima krajem rata, veći dio dokumentacijskog materijala je stradao, a nalazi su dospjeli u Zagreb i Osijek.6-7
Sarvaškim materijalom, uglavnom onim yučedolske kulture, koristili su se mnogi stručnjaci,8''2 iako je do sada prilično malo objavljeno Muzej Slavonije u Osijeku istraživao je na Gracu u Sarvašu 1985. i 1986. godine.’4-22
Brončanodobni horizont na Gracu započinje ranim brončanim dobom (vinkovačka kultura). Sred¬nje brončano doba za sada nedostaje, iako postoji nekoliko ulomaka panonske inkrustirane keramike. Ova činjenica je prilično neobična, s obzirom na postojanje velikih srednjobrončanodobnih naselja u blizini (Bijelo Brdo, Aljmaš, Erdut, Dalj, Klisa, Osijek)28'33 Horizont kasnoga brončanog doba ispunjava mlađa belegiška grupa.
Što se tiče ranoga brončanog doba, može se reći da se uklapa u kulturni kompleks Vinkovci-Somogyvar,'8 a sudeći prema pojedinim keramičkim oblicima, donekle se približava Somogyvar kulturi. To se naročito odnosi na neke oblike zdjela.25-26 Javljaju se i neki oblici koje nalazimo i u starijoj Nagyrev kulturi. Takav je npr. jedan, za vinkovačku kulturu atipičan vrčić.23 24 Što se tiče keramičkih oblika, u ka¬tegoriji fine keramike najbrojnije su zdjele, sa devet tipova i dva podtipa, zatim amfore, vrčevi i manji lončići. Grubu keramiku čine pretežno lonci, te grubi primjerci ostalih oblika posuda: zdjela (šest tipova i jedan podtip), amfora i vrčeva.
Kako nemamo relevantnih stratigrafskih pokazatelja, moramo se, kada govorimo o kronološkom određenju vinkovačkih nalaza, pouzdati u tipologiju keramike, koja općenito pokazuje prevagu mlađih oblika1516 27 i njezinu povezanost sa spomenutim kulturama mađarskog područja, koje su u cjelini mlađe od rane vinkovačke kulture.
Na temelju toga zaključujemo, da ranobrončanodobno naselje u Sarvašu pripada mlađem vinkovačkom horizontu. To ne isključuje mogućnost postojanja i starijeg naselja, s obzirom na horizontal¬nu stratigrafiju lokaliteta i činjenicu, da su i do sada istraživana vinkovačka naselja težila više horizontal¬nom nego vertikalnom uslojavanju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

237112

URI

https://hrcak.srce.hr/237112

Datum izdavanja:

5.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 578 *