Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2020.57.136.275

Položaj sportaša u sponzorskim kontaktima vezanim za Olimpijske igre

Tone Jagodic ; Olympic Committee of Slovenia, Ljubljana
Zlatko Mateša ; Zagreb School of economics and management, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 188 Kb

str. 275-285

preuzimanja: 543

citiraj


Sažetak

Sponzorstva pojedinačnih sportaša uglavnom se ne temelje na intelektualnim industrijskim pravima, već se više oslanjaju na prava osobne svojine. Kako su sportaši uključeni u međunarodna natjecanja, moraju se pridržavati pravila različitih organizacija. Ako sportaš želi sudjelovati na Olimpijskim igrama dužan je poštivati pravila MOK-a i NOC-a, te potpisati olimpijsku deklaraciju koja uključuje šifru podobnosti. Pravilo 40. Olimpijske povelje ključna je odredba koja se mora poštivati tijekom olimpijskih igara.
U Njemačkoj je u slučaju Bundeskartellamt (BKA) iz 2017. pokrenut upravni postupak protiv Njemačke olimpijske sportske konfederacije i MOO-a koji je otkrio da trenutna primjena pravila 40. Olimpijske povelje za sportaše i sponzore u Njemačkoj ograničava natjecanje te da da DOSB i MOK zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj. Odluka se temeljila na specifičnom njemačkom pravnom kontekstu i ne odnosi se na druge jurisdikcije, što znači da nova pravila DOSB-a općenito nisu primjenjiva na ostale NOO-ove. DOSB i MOC predložili su izmjene svojih pravila. MOK je upozorio da će proširenje novih DOSB-ovih smjernica ugroziti mehanizme financiranja olimpijske solidarnosti i organizaciju istinski globalnih igara s globalnim sudjelovanjem.
Pritisak vrhunskih sportaša, posebno iz komercijalnog sporta, rasti će i možemo očekivati intenzivne buduće rasprave na međunarodnoj i nacionalnoj razini. MOO i NOC morat će izmijeniti pristup prema sportašima s jedne strane i ne zanemariti načelo solidarnosti prema većini sportaša koji dolaze iz nerazvijenih dijelova svijeta i iz ne baš medijski atraktivnih sportova.

Ključne riječi

sportaši; sponzorski ugovori; Olimpijska povelja

Hrčak ID:

237837

URI

https://hrcak.srce.hr/237837

Datum izdavanja:

8.5.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.316 *