Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22598/mt/2020.32.1.27

Analiza učinkovitosti oglašivačkih poruka. Usporedba po mediju, tipologiji i rasporedu oglasa

Margarita De-Miguel-Guzmán ; Universidad Regional Autónoma de los Andes UNIANDES, Faculty of Business Management
Carlos Ronquillo-Bolaños ; Universidad UTE, Faculty of Administrative Sciences
Alexander Sánchez-Rodríguez orcid id orcid.org/0000-0001-8259-2131 ; Universidad UTE, Faculty of Administrative Sciences
Gelmar García-Vidal ; Universidad UTE, Faculty of Administrative Sciences
Reyner Pérez-Campdesuñer ; Universidad UTE, Faculty of Administrative Sciences
Rodobaldo Martínez-Vivar ; Universidad UTE, Faculty of Administrative Sciences


Puni tekst: engleski pdf 735 Kb

str. 27-46

preuzimanja: 998

citiraj


Sažetak

Svrha – Cilj je istraživanja procijeniti kako se učinkovitost oglasa može razlikovati ovisno o trima ključnim varijablama, to jest o vremenskom rasporedu primanja poruke, mediju i vrsti korištene oglašivačke poruke.
Metodološki pristup – Osmišljen je eksperiment u kojem je sudjelovalo 375 studenata poslovnog usmjerenja, a oformljeno je 25 radnih grupa koje su poticane višestrukim oglasima s različitim kombinacijama opisanih varijabli. Potom su primijenjene različite tehnike za procjenu korištenih oglasa.
Rezultati i implikacije – Glavni rezultati pokazali su da oglasi s glazbenim porukama imaju veću sposobnost zadržavanja u svijesti primatelja poruke kao i da oglašivačke poruke koje se prenose korištenjem audiovizualnih medija imaju veći kapacitet za ugoditi ili privući.
Ograničenja – Glavno ograničenje uglavnom je povezano s karakteristikama uzorka jer je riječ o vrlo specifičnoj populaciji u kojoj utjecaj drugih demografskih varijabli, poput dobi, spola, bračnog statusa, životnih uvjeta, između ostalog, nije razmatran.
Doprinos – Dobiveni rezultati potvrđuju doprinose prethodnih istraživanja i otkrivaju obrasce ponašanja povezane s utjecajem medija i vrste korištenog oglasa u odnosu na potencijal poticanja sjećanja u primatelja poruke i ugađanje ciljnoj publici, u osnovi u porukama namijenjenim mladoj publici (studentima). Dodatno, pružaju informacije o tome kako neke atribute, po kojima se oglas razlikuje prema vrsti korištene oglašivačke poruke, treba razmatrati kao dodatni kriterij pri odlučivanju menadžera o vrsti oglašivačke poruke, primjerenoj količini korištenja kao i najpovoljnijem rasporedu prenošenja takvih oglasa.

Ključne riječi

oglas; oglašivačke poruke; oglašivački mediji

Hrčak ID:

239284

URI

https://hrcak.srce.hr/239284

Datum izdavanja:

17.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.315 *