Izvorni znanstveni članak
Integrativna ekspresija gena za glukoamilazu u soju pivskoga kvasca Saccharomyces pastorianus
Zengran Liu
; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Guangyi Zhang
; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Jing Li
; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Guohong Chen
; Shijiazhuang Xinle Beer Corporation, 3 Litang Street, CN-050700 Shijiazhuang, PR China
Sažetak
Uvođenjem ilv2:GLA isječka iz pMGI6, kao nosioca gena za glukoamilazu (GLA) i uporabom rekombinacijske sekvencije gena za α-acetolaktat sintazu (ILV2), konstruiran je rekombinantni soj pivskoga kvasca Saccharomyces pastorianus. Utvrđeno je da soj može koristiti škrob kao jedini izvor ugljika, da aktivnost glukoamilaze iznosi 6,3 U/mL, a da je aktivnost α-acetolaktat sintaze smanjena za 33,3 %. Uvedeni gen GLA, integriran u gen primatelja ILV2, raskinuo je jednu kopiju gena ILV2, dok je druga kopija ostala nepromijenjena. Prvi test fermentacije sladovine potvrdio je da je fermentacijom s pomoću rekombinantnog soja koncentracija diacetila smanjena za 65,6 %, a koncentracija ostatka šećera za 34,2 % u usporedbi sa sojem primatelja. U industrijskim uvjetima zrenje piva fermentiranog s pomoću rekombinantnog soja smanjeno je sa 7 na 4 dana, pri čemu nema značajne razlike u izgledu i okusu, te je ono zadovoljilo visoke zahtjeve. Stoga se ovaj soj može sigurno upotrijebiti u proizvodnji piva.
Ključne riječi
glukoamilaza; α-acetolaktat sintaza; pivski kvasac; diacetil; fermentacija; razaranje gena
Hrčak ID:
22192
URI
Datum izdavanja:
14.3.2008.
Posjeta: 2.123 *