Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Integrativna ekspresija gena za glukoamilazu u soju pivskoga kvasca Saccharomyces pastorianus

Zengran Liu ; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Guangyi Zhang ; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Jing Li ; Bioscience and Bioengineering College, Hebei Economics and Business University, 47 Xuefu Road, CN-050061 Shijiazhuang, PR China
Guohong Chen ; Shijiazhuang Xinle Beer Corporation, 3 Litang Street, CN-050700 Shijiazhuang, PR China


Puni tekst: engleski pdf 281 Kb

str. 32-37

preuzimanja: 1.106

citiraj


Sažetak

Uvođenjem ilv2:GLA isječka iz pMGI6, kao nosioca gena za glukoamilazu (GLA) i uporabom rekombinacijske sekvencije gena za α-acetolaktat sintazu (ILV2), konstruiran je rekombinantni soj pivskoga kvasca Saccharomyces pastorianus. Utvrđeno je da soj može koristiti škrob kao jedini izvor ugljika, da aktivnost glukoamilaze iznosi 6,3 U/mL, a da je aktivnost α-acetolaktat sintaze smanjena za 33,3 %. Uvedeni gen GLA, integriran u gen primatelja ILV2, raskinuo je jednu kopiju gena ILV2, dok je druga kopija ostala nepromijenjena. Prvi test fermentacije sladovine potvrdio je da je fermentacijom s pomoću rekombinantnog soja koncentracija diacetila smanjena za 65,6 %, a koncentracija ostatka šećera za 34,2 % u usporedbi sa sojem primatelja. U industrijskim uvjetima zrenje piva fermentiranog s pomoću rekombinantnog soja smanjeno je sa 7 na 4 dana, pri čemu nema značajne razlike u izgledu i okusu, te je ono zadovoljilo visoke zahtjeve. Stoga se ovaj soj može sigurno upotrijebiti u proizvodnji piva.

Ključne riječi

glukoamilaza; α-acetolaktat sintaza; pivski kvasac; diacetil; fermentacija; razaranje gena

Hrčak ID:

22192

URI

https://hrcak.srce.hr/22192

Datum izdavanja:

14.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.123 *