Izvorni znanstveni članak
Mikrobna proizvodnja limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja
Svetlana V. Kamzolova
orcid.org/0000-0003-4326-2345
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Tatiana V. Finogenova
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Igor G. Morgunov
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Sažetak
U radu je ispitan rast divljeg soja kvasca Yarrowia lipolytica VKM Y-2373 i mutantnog soja Yarrowia lipolytica N 15, te biosinteza limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja. Utvrđeno je da je rast stanica povezan s istodobnim iskorištenjem glicerola i slobodnih masnih kiselina nastalih tijekom hidrolize ulja. Usporedno je ispitana aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu glicerola (glicerol kinaze), glioksilatnom ciklusu asimilacije masnih kiselina (izocitrat liaze i malat sintaze) i ciklusu limunske kiseline u kvascu Y. lipolytica uzgojenom na podlozi od suncokretovog ulja, glicerola i oleinske kiseline. Glicerol kinaza i enzimi glioksilatnog ciklusa bili su aktivni cijelo vrijeme uzgoja stanica na podlozi od suncokretovog ulja. Količina proizvedene limunske kiseline i omjer limunske i izolimunske kiseline ovise o upotrijebljenom soju i sastavu podloge. Otkriveno je da je divlji soj Y. lipolytica VKM Y-2373 proizveo skoro jednaku količinu limunske i izolimunske kiseline pri pH=4,5, a pretežno izolimunsku kiselinu pri pH=6.0. Mutantni soj Y. lipolytica N 15 proizveo je samo limunsku kiselinu (150 g/L, s masenim stupnjem pretvorbe YCA=1,32 g/g). U radu su također razmotrene biokemijske značajke mutantnog soja Y. lipolytica N 15.
Ključne riječi
Yarrowia lipolytica; limunska kiselina; izolimunska kiselina; mikrobna proizvodnja; suncokretovo ulje
Hrčak ID:
22217
URI
Datum izdavanja:
14.3.2008.
Posjeta: 3.358 *