Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pouzdanost nekih kompozitnih testova primarnih motoričkih sposobnosti

Konstantin Momirović ; Institut za kineziologiju fakulteta za fizičku kulturu
Boris Wolf ; Centar za klasifikaciju i selekciju ljudstva za potrebe JNA


Puni tekst: hrvatski pdf 15.071 Kb

str. 170-192

preuzimanja: 257

citiraj


Sažetak

Istraživanje je pokazalo da je moguće konstruirati vrlo pouzdane motoričke testove kompozitnog tipa, čak i za procjenu onih motoričkih sposobnosti za koje takvih testova do sada nije bilo, kao što su to koordinacija i preciznost. To je, dakako, moguće samo ako se kondtrukcija testova i potreban broj čestica odredi na temelju brižljivo provedenih pretpokusa i ako se striktno standardiziraju uvjeti pod kojima se test izvodi, uključujući ovdje i temeljitu kineziometrijsku izobrazbu mjerilaca.
Različite mjere pouzdanosti nemaju jednaku vrijednost za procjenu ove metrijske karakteristike. za većinu motoričkih testova koeficijenti pouzdanosti, koji su izvedeni na temelju klasične teorije pogrešaka, imaju slabu ili sumnjivu vrijednost. Sumnjiva je vrijednost i onih koeficijenata pouzdanosti koji su izvedeni uz pretpostavku da će testovni rezultat biti dobijen jednostavnom sumacijom rezultata u dijelovima testa.
Najpouzdanije mjere pouzdanosti dobijene su postupcima koji pretpostavljaju nejednaku vrijednost različitih čestica za određivanje ukupnog testovnog rezultata. Pri tome se čini najpouzdanijom procjena ukupnog testovnog rezultata kao prve glavne komponente čestica čije su varijance restandardizirane tako da budu obrnuti proporcionalne njihovim uniknim varijancama.
Osim klasičnih koeficijenata generalizacije tako izvedenih testovnih rezultata, za procjenu stvarne pouzdanosti mjernih instrumenata za određivanje motoričkih sposobnosti značajni su i koeficijenti reprezentativnosti testova, koji su utemeljeni na modelu koji dopušta nenulte kovarijance pogrešaka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

240633

URI

https://hrcak.srce.hr/240633

Datum izdavanja:

1.1.1975.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 952 *