Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v22i2.3565

Odgojno-obrazovna podrška učenicima s problemima u ponašanju u osnovnoj školi

Zlatko Bukvić


Puni tekst: engleski pdf 325 Kb

str. 425-450

preuzimanja: 315

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 325 Kb

str. 425-450

preuzimanja: 278

citiraj


Sažetak

Povezanost problema u ponašanju s problemima u obrazovanju predstavlja važan aspekt školskoga uspjeha učenika. Dokazano je da problemi u ponašanju recipročno negativno koreliraju sa školskim općim akademskim, odgojnim i socijalnim uspjehom učenika, a osim što su česti uzrok neuspjeha učenika, problemi u ponašanju su reakcija na nepovoljni školski kontekst. Postojanje rizičnih čimbenika u školskom okruženju nepovoljno doprinosi pojavi problema u ponašanju učenika. Izostanak primjerene potpore učenicima s problemima u ponašanju povezuje se s njihovim doživljajem vlastite nekompetentnosti.
Cilj je ovoga rada opisati probleme u ponašanju učenika osnovne škole i utvrditi jesu li oni povezani s podrškom koju im pružaju njihovi učitelji. Problemi u ponašanju opisani su putem analize učestalosti manifestiranja pojedinih problema u ponašanju s obzirom na dob i spol učenika. Povezanost problema u ponašanju s podrškom koju im pružaju njihovi učitelji analizirana je putem korelacijske analize procjene pružene i primljene podrške u odgojno-obrazovnom procesu i manifestiranja problema u ponašanju učenika. Uzorak istraživanja čine učenici i njihovi učitelji iz 4., 6., i 8. razreda.
Dobiveni rezultati pokazuju da eksternalizirane probleme u ponašanju značajnije više manifestiraju učenici muškoga spola. Utvrđeno je da u odnosu na kronološku dob učenika nema značajnih razlika u manifestaciji eksternaliziranih i internaliziranih problema u ponašanju te teškoća u učenju. Učitelji značajno više opominju i upozoravaju na pravila muške učenike, a učitelji razredne nastave češće pohvaljuju svoje učenike. Utvrđene su značajne korelacije eksternaliziranih, internaliziranih i problema u izvršavanju zadataka učenika s procijenjenim doživljajem pravednosti, ravnopravnosti i zahtjevnosti učitelja.

Ključne riječi

eksternalizirani i internalizirani problemi u ponašanju, individualizirani pristup, odnos učitelja, zainteresiranost učitelja

Hrčak ID:

240994

URI

https://hrcak.srce.hr/240994

Datum izdavanja:

24.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.514 *