Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.52.1.4

Utjecaj botaničkog sastava pašnjaka na imunosni status ovaca pasmine lička pramenka

Daniel Špoljarić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Goran Kiš ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Vlahović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Indira Mujezinović ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Amina Hrković Porobija ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Luka Pajurin ; asistent na projektu Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatska
Tom Malone ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Silvijo Vince ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Vedran Šegota ; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirjana Mariana Kardum Paro ; Klinička bolnica Merkur, Zagreb, Hrvatska
Branimira Špoljarić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Maja Popović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;


Puni tekst: hrvatski pdf 1.757 Kb

str. 45-55

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

Procjena botaničkog sastava pašnjaka na različitim područjima s posebnim osvrtom na udjele terpena, koji osim učinka na terpenski
profil arome mesa preživača mogu imati i potencijalni imunomodulacijski učinak, od bitnog je interesa suvremenog ovčarstva u R. Hrvatskoj. U istraživanjima u okviru ovog rada, pokazano je da ljekovite svojte bogate terpenima poput gospine trave (Hypericum perforatum L.), stolisnika (Achillea millefolium L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.) zbog statistički značajno veće učestalosti, gustoće i pokrovnosti na pašnjacima Velike Crkvine, u odnosu na pašnjake u Kvarte, potencijalno utječu na bolji imunosni status ovaca. Stoga su u ovom radu dobiveni rezultati znanstvena
preporuka za daljnju procjenu biljnog sastava pašnjaka u Velikoj Crkvini tijekom istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06-3685 u cilju postizanja dodatnih saznanja o učinku terpena na zdravlje i aroma sastav janjećeg mesa i to sve u svrhu proizvodnje inovativnih
funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.

Ključne riječi

pašnjak; terpeni; ovca

Hrčak ID:

242319

URI

https://hrcak.srce.hr/242319

Datum izdavanja:

25.11.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.246 *