Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANALIZA URODA ZRNA I PIVARSKE KAKVOĆE JEČMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

A. Lalić ; Poljoprivredni institut Osijek
J. Kovačević ; Poljoprivredni institut Osijek
Gordana Šimić ; Poljoprivredni institut Osijek
D. Novoselić ; Poljoprivredni institut Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 315 Kb

str. 177-185

preuzimanja: 1.731

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje o proizvodnji ozimog i jarog ječma u suodnosu s pivarskom kakvoćom i urodom zrna u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1970. do 2002. godine. Analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek, sorata koje su bile najzastupljenije u pojedinim petogodišnjim razdobljima u širokoj proizvodnji ustanovili smo povećanje uroda zrna od 94 kg/ha/godini kod ozimog ječma i 26 kg/ha/godini kod jarog ječma.
Analiza pivarske kakvoće slada u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1999. do 2002. godine pokazuje da je ukupno ostvaren sadržaj ekstrakta od 79.19%, razlika ekstrakta od 2.49%, uz maseni udio bjelančevina u sladu od 12.53%, te Kolbach indeks od 41.12%, Hartongov broj od 42.36%, viskozitet cp 8.6 od 1.549 mPas i dijastatska snaga od 309 U.WK. Uspoređujući kakvoću slada sorti ozimog i jarog ječma, uočavamo da su u prosjeku sorte jarog ječma u odnosu na ozime imale viši i nepovoljniji sadržaj bjelančevina u sladu, ali povoljniji niži viskozitet i veću dijastatsku snagu slada.
U proizvodnji ozimog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Mursa, Alpha, Pan, Robur, Sladoran, Plaisant, Rex, Zlatko, Angora, Lord i Barun. U proizvodnji jarog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlett.

Ključne riječi

jari ječam; ozimi ječam; sorta; urod zrna; kakvoća slada

Hrčak ID:

22426

URI

https://hrcak.srce.hr/22426

Datum izdavanja:

12.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.694 *