Stručni rad
https://doi.org/10.33128/pc.23.3-4.4
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)
Jana Šic Žlabur
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skendrović Babojelić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal dvaju proizvoda planike: džema i vodene infuzije listova. Način pripreme džema varira postupkom pasiranja: nepasirani (NP1) i pasirani džem (P2). Džem tretmana NP1 imao je značajno viši sadržaj ukupne i topljive suhe tvari te višu pH- vrijednost u usporedbi s P2. Također, tretman pasiranja utjecao je i na promjenu boje gotovog proizvoda prilikom čega je za džem P2 utvrđeno svjetlije crveno, a džem NP1 tamnije crveno obojenje. Postupak pasiranja pridonio je povećanju sadržaja pojedinih bioaktivnih spojeva u P 2, p rilikom č ega j e u d žemu t retmana P 2 utvrđen 17% viši sadržaj vitamina C, značajno viši sadržaj polifenolnih spojeva kao i viši antioksidacijski kapacitet u usporedbi s NP1. No, oko 3 puta viši sadržaj β-karotena utvrđen je u NP1 džemu. Također, iz analize vodene infuzije listova vidljiv je visok sadržaj bioaktivnih spojeva, a posebice ukupnih fenola (715,79 mg GAE/100 g svježe tvari). Temeljem svega, može se zaključiti kako oba proizvoda obične planike pokazuju visok nutritivni potencijal i značajnu funkcionalnu vrijednost, a time predstavljaju zdravstveno vrijedne proizvode široke mogućnosti upotrebe.
Ključne riječi
džem; vodena infuzija listova; vitamin C; ukupni fenoli; β-karoten; antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
243568
URI
Datum izdavanja:
4.9.2020.
Posjeta: 1.876 *