Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0404
Koncentracija retinola i karotenoida u mlijeku krava Jersey pasmine tijekom različitih sezona te mogućnost primjene parametra boje kao pokazatelja sadržaja karotenoida u mlijeku
Nikolina Kelava Ugarković
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tomislav Rusan
; Bjelovarska ulica 154, Donji Daruvar, 43500 Daruvar, Croatia
Ivan Vnučec
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Miljenko Konjačić
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zvonimir Prpić
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog rad bio je utvrditi utjecaj sezone na koncentraciju retinola, β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku Jersey krava, te njihovu povezanost s pokazateljima boje mlijeka. Krave (n=77) su tijekom šestomjesečnog razdoblja držane u staji i hranjene kompletno miješanim obrokom (TMR; farmska sezona), tijekom tri mjeseca boravile se četiri sata na pašnjaku i ostatak dana u staji te hranjene TMR-om (prijelazna sezona), dok su tri mjeseca cijeli dan držane na paši uz dohranu koncentratom (pašna sezona). U razdoblju od svibnja 2018. do travnja 2019. godine tijekom zadnjeg tjedna svakog mjeseca prikupljani su skupni uzorci mlijeka (200 mL). Koncentracije retinola i karotenoida u mlijeku su kvantificirane primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, dok je kemijski sastav mlijeka određen primjenom uređaja MilkoScan FT 120. Sezona je imala značajan (P<0,05) utjecaj na kemijski sastav mlijeka te je najveći (P<0,05) prosječni sadržaj mliječne masti, bjelančevina i bezmasne suhe tvari u mlijeku utvrđen tijekom farmske sezone Prosječne koncentracije (μg/100 mL) retinola, β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku su iznosile: 2,56±0,29; 4,15±0,27; 4,43±0,40; i 0,97±0,04. Utvrđen je značajan (P<0,05) utjecaj sezone na koncentracije luteina i retinola pri čemu je najveća koncentracija luteina utvrđena je tijekom pašne sezone, dok je najveća koncentracija retinola utvrđena u mlijeku tijekom farmske sezone. Umjerene i pozitivne korelacije (P<0.05) utvrđene su između kon-centracije β-karotena, odnosno koncentracije luteina i b* parametra boje mlijeka što se očituje u žućoj boji mlijeka, odnosno većoj vrijednosti parametra boje b*. Stoga, boja mlijeka može poslužiti u procjeni koncentracije karotena u mlijeku.
Ključne riječi
kemijski sastav mlijeka; karotenoidi mlijeka; Jersey pasmina; hranidba
Hrčak ID:
243647
URI
Datum izdavanja:
14.9.2020.
Posjeta: 2.593 *