Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Određivanje taksonomskih skupina direktnom oblimin transformacijom ortogonaliziranih originalnih i latentnih varijabli

Konstantin Momirović ; Katedra za kineziološku psihologiju i sociologiju
Egon Zakrajšek ; Institut za matematiko, fiziko in mehaniko Univerze v Ljubljani


Puni tekst: hrvatski pdf 494 Kb

str. 32-37

preuzimanja: 82

citiraj


Sažetak

Realna mogućnost za generiranje adekvatnih transformacijskih operatora postoji samo ako se odrede relativno homogene taksonomske skupine i operatori generiraju u skladu sa vektorom inicijalnog stanja svake skupine i željenim vektorom finalnog stanja te skupine.
Zbog izvjesnih nedostataka i taksonomskih metoda koje su predložili Ward, Sokol, Catelli, Johnson, Friedman i Rubin, Hartigan, Momirović, Wee, Fukunaga i Koontz, Zahn i drugi, izrađena je metoda koja taksonomske skupine određuje direktno oblimin transformacijom originalnih vektora, ortogonaliziranih u skladu s kriterijem najmanjih kvadrata, transformiranih u glavne komponente ili ortogonaliziranih na bilo koji drugi način. Kao baza taksonomskog postupka mogu biti upotrebljene i ortogonalizirane latentne dimenzije.
Bit metode je transformacija normalno distribuiranih originalnihvarijabli u varijable koje imaju Weibullovu distribuciju, koja ima što je moguće niži Weibullov parametar m.
Metoda omogućava objektivno i invarijantno određivanje taksonomskih skupina, relacija između tih skupina i relacija svakog entiteta sa svakom od izoliranih skupina. Metoda također omogućava direktno određivanje karakteristika taksonomskih skupina u manifestnom ili latentnom prostoru.

Ključne riječi

Hrčak ID:

247954

URI

https://hrcak.srce.hr/247954

Datum izdavanja:

30.12.1973.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 546 *