Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v22i0.4118

Švicarsko alpsko mlijeko, obrazovanje i stvaranje ideala švicarskoga građanina

Michèle Hofmann Hofmann ; Institute of Education University of Zurich Freiestrasse 36, 8032 Zürich, Switzerland


Puni tekst: engleski pdf 178 Kb

str. 101-114

preuzimanja: 389

citiraj


Sažetak

Švicarske Alpe i švicarski alpski život idealizirani su od 18. stoljeća, dajući zamah
švicarskome alpskom mitu. U kasnom 19. stoljeću, kao dio takozvane Agrarne
revolucije, mliječno poljodjelstvo transformirano je u glavni sektor švicarske
poljoprivrede. Za razliku od drugih zemalja, mlijeko je postalo dostupno svim
društvenim slojevima i oglašavano kao švicarsko nacionalno piće. Zbog toga što je
mlijeko povezivano s idiličnom zamisli krava koje pasu na raskošnim planinskim
pašnjacima, mliječni proizvodi konačno su postali integralni dio alpskoga mita.
Kao rezultat, relativno banalne aktivnosti, poput pijenja mlijeka ili jedenja sira,
utkane su u švicarski identitet. U ovom radu ispituje se ulogu osnovnoškolskoga
obrazovanja u spomenutom fenomenu i analizira značajnost školovanja u
konceptualizaciji ideala švicarskoga građanina kao mlijekopije.

Ključne riječi

nacionalni identitet; osnovna škola; pokret umjerenosti; prehrana; Švicarska

Hrčak ID:

248109

URI

https://hrcak.srce.hr/248109

Datum izdavanja:

17.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 963 *