Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRIMJENA PROBIOTIKA U HRANIDBI JANJADI

Zvonko Antunović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Marcela Šperanda ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Danijel Amidžić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Vatroslav Šerić ; Clinical Hospital Osijek, Croatia
Zvonimir Stainer ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Osijek, Hrvatska
Matija Domačinović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Osijek, Hrvatska
Franjo Boli ; Belje dd, Farma Prosine, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 103 Kb

str. 175-180

preuzimanja: 1.202

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na 28 janjadi podijeljene u dvije skupine (C -kontrolna i E - pokusna). Istraživanje je započelo 15. dan starosti janjadi i trajalo do 77. dana starosti. Janjadi u skupini E dodan je u hranu probiotic BioPlus 2B. Janjad u skupini E imala je veću tjelesnu masu (za 1.90%), veći dnevni prirast (za 2.50/%), povećani dnevni unos i bolju konverziju hrane u usporedbi sa skupinom C ali razlike između skupina nisu bile statistički znaćajne. Janjad skupine E imala je u serumu krvi statistički manju koncentraciju ureje (5.51 : 7.97 mmol/1) i triglicerida (O.22 : 0.35 mmol/l) u usporedbi sa skupinom C. Nisu primijećene značajne razlike između janjadi skupina E i C u razini glukoze u krvi (2.67 : 2.45 mmol/l), kolesterola (1.25 : 1.08 mmol/1), ukupnih bjelančevina (66.08 : 63.70 g/l), kreatinina 52.01 : 48.0 umol/l) i albumina (27.68 : 28.35 g/l) Rezultati pokazuju umjeren porast metaboličke aktivnosti kod janjadi u skupini E.

Ključne riječi

janjad; probiotic BioPlus 2B; hranidba; tjelesna masa; konverzija hrane; metabolička aktivnost

Hrčak ID:

22941

URI

https://hrcak.srce.hr/22941

Datum izdavanja:

16.10.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.523 *