Pregledni rad
Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka
Bojan Matijević
; Veleučilište U Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Marijana Blažić
; Veleučilište U Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Sažetak
Upotreba i primjena spektroskopskih tehnika u prehrambenoj industriji sve više raste, a odgovori koje daju olakšavaju rješavanje problema u proizvodnji i distribuciji hrane. Primjena spektroskopskih tehnika u mljekarstvu omogućava brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali ima i važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mliječnih proizvoda. Kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinih sastojaka u složenim sustavima može biti problematična zbog preklapanja spektralnih odgovora, a kao idealan put za rješenje tog problema je kemometrija, disciplina koja koristi matematičke i statističke metode kako bi oblikovala ili odabrala optimalan mjeriteljski postupak ili eksperiment i omogućila dobivanje, maksimalnog broja informacija analizom dobivenih podataka. Najčešća primjena kemometrije je u analizi skupa podataka i prepoznavanju matematičkih modela. Spektroskopske tehnike u kombinaciji s kemometrijskim metodama omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete.
Ključne riječi
spektroskopija; kemometrija; mlijeko; mliječni proizvodi
Hrčak ID:
23058
URI
Datum izdavanja:
14.5.2008.
Posjeta: 7.676 *