Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka

Bojan Matijević ; Veleučilište U Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Marijana Blažić ; Veleučilište U Karlovcu, Karlovac, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 432 Kb

str. 151-169

preuzimanja: 1.736

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 432 Kb

str. 151-169

preuzimanja: 3.490

citiraj


Sažetak

Upotreba i primjena spektroskopskih tehnika u prehrambenoj industriji sve više raste, a odgovori koje daju olakšavaju rješavanje problema u proizvodnji i distribuciji hrane. Primjena spektroskopskih tehnika u mljekarstvu omogućava brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali ima i važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mliječnih proizvoda. Kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinih sastojaka u složenim sustavima može biti problematična zbog preklapanja spektralnih odgovora, a kao idealan put za rješenje tog problema je kemometrija, disciplina koja koristi matematičke i statističke metode kako bi oblikovala ili odabrala optimalan mjeriteljski postupak ili eksperiment i omogućila dobivanje, maksimalnog broja informacija analizom dobivenih podataka. Najčešća primjena kemometrije je u analizi skupa podataka i prepoznavanju matematičkih modela. Spektroskopske tehnike u kombinaciji s kemometrijskim metodama omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete.

Ključne riječi

spektroskopija; kemometrija; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

23058

URI

https://hrcak.srce.hr/23058

Datum izdavanja:

14.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.819 *