Croatica Chemica Acta, Vol. 24 No. 1-4, 1952.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj želatine na kristalizacione i koagulacione procese kod taloženja
B. Težak
; Fizicko-kemijski institut, Prirodoslovni fakultet, Zagreb
S. Kratohvil-Babić
; Fizicko-kemijski institut, Prirodoslovni fakultet, Zagreb
Sažetak
Mnogi radovi na problemima priprave i svojstava fotografskih emulzija ukazuju na to da želatina sprečava koagulaciju, ali da ne utiče na kristalizacioni rast. Na rekristalizaciju želatina također ne utiče jer kristalići srebrnog bromida u emulzijama mogu doseći i veličinu od nekoliko mikrona. Kolthoff i OBrein su proučavajući starenje srebrnog bromida došli do istog zaključka, da želatina ne sprečava rekristalizaciju.
Ključne riječi
Hrčak ID:
249731
URI
Datum izdavanja:
30.6.1953.
Posjeta: 492 *