Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj želatine na kristalizacione i koagulacione procese kod taloženja

B. Težak ; Fizicko-kemijski institut, Prirodoslovni fakultet, Zagreb
S. Kratohvil-Babić ; Fizicko-kemijski institut, Prirodoslovni fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 4.848 Kb

str. 67-71

preuzimanja: 134

citiraj


Sažetak

Mnogi radovi na problemima priprave i svojstava fotografskih emulzija ukazuju na to da želatina sprečava koagulaciju, ali da ne utiče na kristalizacioni rast. Na rekristalizaciju želatina također ne utiče jer kristalići srebrnog bromida u emulzijama mogu doseći i veličinu od nekoliko mikrona. Kolthoff i OBrein su proučavajući starenje srebrnog bromida došli do istog zaključka, da želatina ne sprečava rekristalizaciju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

249731

URI

https://hrcak.srce.hr/249731

Datum izdavanja:

30.6.1953.

Posjeta: 492 *