Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Privremena mjera zaustavljanja broda radi osiguranja novčane tražbine brodogradilišta iz ugovora o gradnji broda : [prikaz presude]

Zoran Tasić ; Dedicato Consulting d.o.o. (Zagreb)


Puni tekst: hrvatski pdf 337 Kb

str. 197-200

preuzimanja: 167

citiraj


Sažetak

Brodogradilište je u svibnju 2015. godine raskinulo ugovor o gradnji broda uslijed naručiteljevog neispunjenja svojih ugovornih obveza. Kako je ugovor bio reguliran engleskim pravom, te je rješavanje sporova bilo povjereno arbitraži u Londonu, brodogradilište je tamo pokrenulo protiv naručitelja arbitražni postupak sa zahtjevom, između ostaloga, za naknadu štete.
Arbitražno vijeće u Londonu donijelo je odluku u korist brodogradilišta, te je odredilo naručitelju da brodogradilištu, između ostaloga, naknadi štetu u iznosu koji će se tek trebati utvrditi na odvojenom arbitražnom ročištu, ukoliko se o iznosu štete prethodno strane u postupku ne nagode.
Pokušaji brodogradilišta da se postigne nagodba o iznosu štete ostali su bez uspjeha.
Naručitelj je ujedno i vlasnik jednog putničkog broda koji vije zastavu St. Vincent i Grenadini i koji je u sklopu svojega krstarenja u lipnju 2019. godine doplovio u luku Bergen, Kraljevina Norveška.
Kako brodogradilište nije imalo nikakvo osiguranje za svoju tražbinu, podnijelo je stvarno nadležnom prvostupanjskom sudu u Bergenu (Bergen Tingrett) prijedlog za donošenje privremene mjere zaustavljanja toga putničkoga broda zabranom napuštanja luke Bergen.
Sud je odobrio privremenu mjeru zabrane isplovljenja putničkoga broda iz luke u Bergenu.

Ključne riječi

prikaz presude; privremena mjera zaustavljanja broda; brodogradilište; ugovor o gradnji broda

Hrčak ID:

249792

URI

https://hrcak.srce.hr/249792

Datum izdavanja:

28.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 611 *