Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Relacije između nekih motoričkih sposobnosti i konativnih faktora

Miloš Mraković ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb
Marijan Gredelj ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb
Dušan Metikoš ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb
Ivica Orešković ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.427 Kb

str. 30-40

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 137 studenata Fakulteta za fizičku kulturu u Zagrebu primijenjena je baterija 16 PF R. B. Catella i test MPI H. J. Eysencka čiji su rezultati pomoću klasične Hottellingove tehnike kanoničke korelacijske analize stavljeni u relaciju sa pet motoričkih testova za procjenu hipotetski definiranog faktora regulacije intenziteta ekscitacije i pet motoričkih testova za procjenu hipotetski definiranog faktora regulacije trajanja ekscitacije.
Analizom dobivenih rezultata bilo je moguće utvrditi:
(1) da postoje statistički značajne veze između svakog pojedinog skupa motoričkih varijabli i skupa konativnih varijabli uspostavljenih prvim i jedinim značajnim kanoničkim korelacijskim koeficijentom
(2) da je faktor kojeg formira skup varijabli za procjenu repetitivno statičke snage i skup konativnih varijabli mnogo više pod utjecajem procesa uvjetovanja nego kanonički faktor kojeg formira skup varijabli za procjenu eksplozivne snage i skup konativnih varijabli, jer su manifestacije repetitivno statičke snage u mnogo većim relacijama upravo s onim konativnim varijablama koje su mjera procesa uvjetovanja, pa su izgleda točne pretpostavke po kojima je faktor regulacije trajanja ekscitacije mnogo manje dispoziciono limitiran nego faktor regulacije intenziteta ekscitacije.
S obzirom na značajne veze između motoričkih varijabli i varijabli konativnog prostora moguće je pretpostaviti da bi pomoću kinezioloških aktivnosti bilo moguće utjecati na strukture koje reguliraju međusobne odnose analiziranih subsistema.

Ključne riječi

Hrčak ID:

249829

URI

https://hrcak.srce.hr/249829

Datum izdavanja:

23.12.1974.

Podaci na drugim jezicima: ruski engleski

Posjeta: 594 *