Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj manifestnih i latentnih antropometrijskih varijabli na visinu odraza i maksimalni dohvat kod odbojkaša juniora

Andrija Strahonja ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.336 Kb

str. 6-15

preuzimanja: 149

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 126 odbojkaša juniora, muškog spola starih 18 do 20 godina, izvučenih iz jugoslavenske populacije republičkih reprezentativaca, izvršeno je mjerenje 16 antropometrijskih varijabli u cilju ispitivanja povezanosti ovih mjera s visinom skoka i s maksimalnim dohvatom u specifičnom skoku odbojkaša.
Antropometrijske mjere mogle su se objasniti s tri latentna antropometrijska faktora i to: longitudinalnom dimenzionalnošću skeleta (L), potkožnim masnim tkivom (M) i cirkularnom dimenzionalnošću tijela (V).
Regresionom analizom određena je veza između manifestnih antropometrijskih dimenzija visine skočnosti i visine maksimalnog dohvata u skoku, kao i između latentnih antropometrijskih dimenzija i ove dvije mjere elemenata igre u odbojci.
U manifestnom antropometrijskom prostoru dobijena je značajna multipla korelacija od 0,55 za visinu odraza, a 0,76 na visinu maksimalnog dohvata u skoku.
U latentnom prostoru antropometrijskih varijabli dobijene su značajne multiple korelacije od 0,37 za visinu skočnosti, a 0,76 za visinu maksimalnog dohvata u skoku.
Utvrđeno je da antropometrijske mjere longitudinalne i cirkularne dimenzionalnosti značajno doprinose predikciji rezultata skoka i maksimalnog dohvata u skoku.
Utvrđeno je da antropometrijske mjere longitudinalne i cirkularne dimenzionalnosti značajno doprinose predikciji rezultata skoka i maksimalnog dohvata u skoku.

Ključne riječi

Hrčak ID:

249835

URI

https://hrcak.srce.hr/249835

Datum izdavanja:

23.12.1974.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 529 *