Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.22598/mt/2020.32.2.221

Uloga aktivnog sudjelovanja temeljenog na povjerenju kao medijatora učenja za upotrebu informacijske tehnologije za kreativne izvedbe

Iwan Hermawan orcid id orcid.org/0000-0002-0340-0507 ; Universitas Diponegoro, Economic and Business Department
Suharnomo Suharnomo ; Universitas Diponegoro, Economic and Business Department


Puni tekst: engleski pdf 434 Kb

str. 221-235

preuzimanja: 647

citiraj


Sažetak

Svrha – Informacijska tehnologija (IT) danas zauzima važnu ulogu u organizacijskom razvoju, ali u mnogim prethodnim istraživanjima nije pokazala značajniji izravan utjecaj na učinkovitost. Time je stvoren istraživački jaz. Novost ovog istraživanja jest izgradnja konceptualnog modela koji može objasniti prazninu u istraživanju. Informacijska tehnologija u svojstvu infrastrukture ima ulogu potpore poticanju znanja u organizacijama kroz dinamični koncept, od kojih je jedan učenje. U mnogim prijašnjim studijama istraživači su popunili prazninu koristeći pristup izveden iz teorije organizacijskog učenja (OL), no još uvijek postoje nedorečenosti jer se ovaj jaz ne može riješiti samo uobičajenim organizacijskim učenjem, već se odnosi na koncept kohezivnog nesvjesnog učenja. Kohezivni koncept namijenjen je dinamiziranju procesa organizacijskog učenja.
Metodološki pristup – Uzorak čine zaposlenici malog-srednjeg poduzeća iz dizajnerske-modne industrije koje posluje najmanje tri godine. Izabrano je zbog toga što je relevantno za prikazane varijable te zbog velike potrebe za izgradnjom znanja za dobivanje izvrsnih ideja radi opstanka u kreativnoj industriji. Korišteni analitički alat jest modeliranje strukturnih jednadžbi (SEM).
Rezultati i implikacije – Analiza rezultata predlaže jednadžbu CP=0.599IT+1.524TBAP-0.288RTC. Rezultati istraživanja pružaju empirijske dokaze da je TBAP uspio postati potpuni medijator sa značajnim utjecajem uloge informacijske tehnologije IT β = 0,96, p <0,001 na kreativnu izvedbu (CP) β = 1,70, p <0,001. Rad dopunjuje znanja iz područja organizacijskog učenja novim konceptom aktivnog sudjelovanja temeljenog na povjerenju.
Ograničenja – Iako je vrijednost AGFI 0,869 manja od granične vrijednosti (0,90), još uvijek se smatra prikladnom.
Doprinos – Rad nudi novi koncept, sudjelovanje temeljeno na povjerenju (TBAP) kao odgovor na jaz u prijašnjim istraživanjima. Vrijednosno povjerenje svojstveno je timskom radu unutar organizacija u kojima je prisutno uzajamno učenje, gdje se povjerenjem naglašava kohezija i razumijevanje timskog rada tako da članovi tima nisu međusobni konkurenti u budućnosti. To će stvoriti sigurnu zonu dijeljenja pri učenju; stanje će potaknuti nesvjesno znanje članova koji se mogu dijeliti u timove kao spremišta organizacijskog znanja.

Ključne riječi

informacijska tehnologija; aktivno sudjelovanje temeljeno na povjerenju; kreativna izvedba

Hrčak ID:

250266

URI

https://hrcak.srce.hr/250266

Datum izdavanja:

11.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.614 *