Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Suvremeni čovjek u procijepu između kartezijanskog ideala moralnosti i (post)modernog kulturnog habitusa

Dafne Vidanec ; Sveučilište u Zagrebu – Hrvatski studiji, Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 459 Kb

str. 137-154

preuzimanja: 4.620

citiraj


Sažetak

Proboj zapadne europske filozofske misli na čijem se začelju pojavljuje ime francuskog mislioca R. Descartesa za sobom je donijelo oživljavanje čovjekove svijesti – tzv. post-renesansno intelektualno buđenje koje je navijestilo i označilo početak novog – modernoga doba, koje je na spoznajnoteorijskoj razini prepoznato kao početak vladavine instrumentalnog (raz)uma, odnosno, hegemonije Descartesovog cogita.
U ovome radu nastoji se istražiti, pojasniti i protumačiti ulogu i značaj cogita u odnosu na moralno djelovanje modernoga čovjeka u percepciji suvremenog i glasovitog kanadskog filozofa, teoretičara i mislioca Charlesa Taylora. Ima li (raz)um doista ekskluzivni primat nad čovjekovim djelovanjem, te kako u svjetlu (raz)uma objasniti i razumjeti krizu ethosa suvremenog čovjeka i pokušati pronaći adekvatno rješenje za pitanje globalne krize morala koja je zahvatila kompletnu civilizaciju našeg doba? – samo su neka među sličnim pitanjima koja će se propitati u ovome radu.

Ključne riječi

kulturni rat; Rene Descartes; cogito; Charles Taylor; ideal moralnosti; autentičnost; instrumentalni razum; individualizam (samoispunjenja); ethos; (post)moderna; kriza morala

Hrčak ID:

23150

URI

https://hrcak.srce.hr/23150

Datum izdavanja:

7.4.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.774 *