Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s1.31.1-2.1

UTJECAJ GENOTIPA I GODINE NA UDIO BJELANČEVINA OZIME PŠENICE NA LOKACIJI OSIJEK

Goran Jukić ; HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Brijest, Osijek, Hrvatska
Krešimir Šunjić ; HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Brijest, Osijek, Hrvatska
Ivan Varnica ; HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Brijest, Osijek, Hrvatska
Ivana Rukavina ; HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Brijest, Osijek, Hrvatska
Ivica Delić ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 373 Kb

str. 5-11

preuzimanja: 177

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 373 Kb

str. 5-11

preuzimanja: 287

citiraj


Sažetak

Tijekom 2018., 2019. i 2020. godine provedena su poljska istraživanja o utjecaju genotipa, godine i njihove interakcije na udio bjelančevina u ozimoj pšenici. U pokus je uvršteno trinaest genotipova ozime pšenice domaće i strane selekcije koje su zastupljene na domaćem tržištu. Pokus je postavljen u HAPIH - Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo na lokaciji Osijek (N 45°31̕, E 18°40´) u dva ponavljanja po blok metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) uz primjenu standardne agrotehnike za ozimu pšenicu. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj genotipa ozime pšenice na udio bjelančevina kako bi genotipove grupirali u klase prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice. Prema dobivenim rezultatima analize varijance za genotip, godine i interakcije genotip x godina dobivene su statistički visoko opravdane razlike (P<0,0). Prosječni udio bjelančevina trogodišnjeg istraživanja genotipova kretao se u rasponu od 11,5 do 13,4%. Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost izbora genotipova s višim bjelančevinama.

Ključne riječi

ozima pšenica; , genotip; udio bjelančevina; klase i kakvoće

Hrčak ID:

251371

URI

https://hrcak.srce.hr/251371

Datum izdavanja:

31.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.172 *