Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s1.31.1-2.3

MORFOLOŠKE ZNAČAJKE KLIJANACA PROTEINSKOG SUNCOKRETA PRI RAZLIČITIM pH VRIJEDNOSTIMA VODENE OTOPINE

Ivana Varga orcid id orcid.org/0000-0003-2985-8599 ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Jasna Šoštarić ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Dario Iljkić ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Tsvetelina Dobreva ; Institute of Agriculture, Karnobat, Bulgaria
Manda Antunović ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.038 Kb

str. 21-28

preuzimanja: 318

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.038 Kb

str. 21-28

preuzimanja: 291

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi klijavost proteinskog tipa suncokreta na različitim pH vrijednostima (3,5 - 8,5). Eksperiment je postavljen na sobnoj temperaturi (22°C) i to u mraku 24 h kroz 10 dana. Ukupna klijavost proteinskog suncokreta bila je 76%. Najviša klijavost iznosila je 86% pri pH 3,5, dok je najniža bila 68% pri pH 5,5. ANOVA je rezultirala vrlo značajnim utjecajem pH na korijen, stabljiku i ukupnu duljinu klijanaca proteinskog tipa suncokreta (p<0,001). Ukupna duljina klijanaca bila je najkraća u jako kiseloj sredini (9,2 cm kod pH 3,5), a najduža u alkalnoj sredini (12,5 cm kod pH 8,5). Jednadžba regresije pokazala je da priraštaj duljine stabljike ili korijena i ukupna duljina imaju pozitivan trend na svim pH razinama. Utvrđeno je da na razvoj klijanaca proteinskog suncokreta pozitivan utjecaj ima alkalna otopina.

Ključne riječi

proteinski suncokret; NaCl; temperatura; klijavost; klijanci

Hrčak ID:

251373

URI

https://hrcak.srce.hr/251373

Datum izdavanja:

31.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.725 *