Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Psihološka obilježja djeteta u sportu

Antonija Urli ; Institut za zaštitu majki i djece, Klinika za pedijatriju, Zagreb
Neven Šikić ; Institut za zaštitu majki i djece, Klinika za pedijatriju, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 779 Kb

str. 22-27

preuzimanja: 763

citiraj


Sažetak

Psihologija sporta je jedna od najvažnijih djelatnosti u sportskim aktivnostima. Njen je temeljni zadatak: zaštita jedinstvenosti i cjelokupnosti djeteta/čovjeka kao bio-psiho-socijalnog bića. Danas se neformalno, izvan škole, mnogo djece bavi sportom, a malo ih je uključeno u organizirane sportske aktivnosti u školama, klubovima, društvima i sl. Ipak, svake se godine povećava broj tako organizirane djece. Sportske aktivnosti pozitivno utječu na djetetov fizički, psihički i socijalni razvoj. One pružaju izvanrednu mogućnost za druženje i ostvarivanje bliskosti s drugima. Nadalje, sportske igre pridonose izgradnji self koncepta, razvijanju samosvijesti, formiranju osobnosti djeteta i njegovom prihvaćanju u grupi. Natjecateljski se sportovi kritiziraju zbog svoje “destruktivnosti za komunikaciju”, jer im je cilj sportski uspjeh i to cesto na račun drugoga. Nužno proizlazi: Sto je uspjeh za jednog, za drugog je razočaranje. Da bi se to izbjeglo, cilj natjecanja ne bi smjela biti samo pobjeda već i učenje, spoznavanje o sebi i o drugima, a iznad svega sport bi morao biti uživanje.
Valjalo bi, dakle, njegovati humanističke principe: djecu bi trebalo orijentirati na one sportove u kojima će imati najviše uspjeha i zadovoljstva i u kojima bi ona mogla postizati najbolje rezultate ovisno o njihovim mogućnostima. Tako bi se mogli otkrivati posebni talenti koji bi se dodatno, specijalnim treninzima mogli formirati u vrhunske sportaše. Sportskim bi se aktivnostima trebala baviti i djeca prosječnih ili smanjenih psihofizičkih sposobnosti.
U svim ovim djelatnostima nužno je angažiranje sportskog psihologa i to ne samo radi psihologijskih ispitivanja i mjerenja, već i zbog pedagoškog rada, formiranja zdrave ličnosti te zaštite djeteta u sportu.

Ključne riječi

psihologija sporta; dijete u sportu

Hrčak ID:

253022

URI

https://hrcak.srce.hr/253022

Datum izdavanja:

21.1.1993.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 1.676 *